• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kafa postaje luks proizvod: Na rafovima prazne tegle sa natpisom "nije za prodaju" i "pitajte prodavca"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sećate se mleka sa zujalicom i "zaključane" slanine? Ovo je nastavak te priče...

  • 1
instant kafa Foto: Shutterstock

Pre nekoliko dana pisali smo o tome kako bi dolazak El Ninja, klimatskog fenomena, mogao da utiče na cene kafe, budući da vrsta Robusta 15 godina unazad nije bila na tako visokom cenovnom nivou.

I dok El Ninjo preti da, indirektno, ugrozi ne samo džepove potrošača, već i kvalitet samih zrna, po ovaj mnogima omiljeni napitak dolazi još "pretnji".

Naime, posebno Velika Britanija poslednjih meseci trpi ogroman pritisak inflacije, dok su slučajevi krađe u britanskim prodavnicama sve češća pojava.

Zbog toga, mnogi objekti pribegavaju očajničkim merama, kao što je "zaključavanje" proizvoda ili, pak, mogućnost da probate samo jednu cipelu u radnji.

kafa, leto Foto: Shutterstock

O tome je nedavno pisao Dejli Mejl, a sada pratimo nastavak: u fokusu je drastični porast cene instant kafe.

Štaviše, cene kafe "iz tegle", koje kupujemo u supermarketima, porasle su toliko brzo da je jedan maloprodajni objekat u VB i na njih stavio zujalice. Na sve to, cena premašuje 10 funti.

Osoblje u Co-op, u severoistočnom Londonu, na rafove stavlja prazne tegle sa natpisom: Samo za prikaz. Takođe piše da kontaktirate osoblje za pomoć, jer su na policama - očigledno - izloženi samo uzorci, uz dodatni natpis: Nije za prodaju.

To se desilo nakon što je pakovanje Kenco Smooth instant kafe od 200 grama poskupelo za 13 odsto.

 

Zašto cena kafe skače i kada će doći do pada?

Godinama unazad, globalne cene kafe su bile prilično stabilne, ali je onda naglo došlo do "tajfuna". Podaci analitičara Trading Economics pokazuju da je cena kafe znatno pala u januaru 2017, a onda maksimalno skočila u septembru 2022, pre nego što je ponovo pala u 2023.

Podaci britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku pokazuju da je godišnja inflacija cena kafe bila između 7,6 odsto i 16,5 odsto svakog meseca tokom protekle godine.

Naravno, više je razloga za poskupljenje. Još 2021. Brazil - koji proizvodi trećinu svetske kafe - pretrpeo je i tešku sušu i temperature ispod nule u istoj godini.

To je dovelo do nestašica u 2022, što je dovelo do viših cena. Veći troškovi goriva u 2022. takođe su povećali troškove slanja i transporta kafe – i krajnju cenu za potrošače učinili većom. Cena pića sa kofeinom porasla je za 94 odsto od 2020. do 2022. godine, prema investicionoj kompaniji eToro, piše Dejli Mejl.

Kriza troškova života, koja je počela u oktobru 2021. porastom računa za energiju i traje do danas, automatski znači i veće troškove kafe. Kafeterije plaćaju više za samu nabavku, kao i za mleko, energiju i osoblje, što se sve prenosi na kupce.

Banke Goldman Sachs i Rabobank smatraju da će cene kafe ostati ispod nivoa iz 2022. u ovoj godini, sve dok žetve budu "pristojne". Cene hrane i pića za potrošače imaju tendenciju da polako rastu i padaju, što je uobičajeno za sve delove lanca snabdevanja, budući da se potpisuju dugoročni ugovori.

Dobra vest je, svakako, da je globalna cena kafe pala sa maksimuma iz 2022. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    5. jun 2023 | 14:03

    Хехе, ослобађање света од англосексонских и иних империјалних окова још није ни почело, а они већ осећају тешкоће... Кад буду морали да живе од сопственог рада, ето зоре за цео свет.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>