• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sveži đus koji plaćate 300-400 dinara, mogao bi još više da poskupi: Loše vesti iz sveta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drveće zaraženo bolešću proizvodi manje narandži nižeg kvaliteta i na kraju odumire

  • 0
sok od pomoranže pomorandža Foto: Pixabay

Upitna je budućnost soka od pomorandže (đusa) i njegove cene, jer zbog lošeg vremena i gadnih bolesti koje pogađaju citruse - i ova voćka trpi.

Poslednjih nedelja, cene na tržištu fjučersa soka od pomorandže, OJ (orange juice), premašile su 6 dolara po kilogramu.

Otprilike u ovo vreme prošle godine, cene su se kretale na nepuna 4 dolara za istu količinu. Porast cena je prvenstveno podstaknut slabim snabdevanjem citrusima širom sveta.

Na Floridi, koja obično proizvodi većinu sokova od pomorandže koji se konzumiraju u Americi, uragani Ijan i Nikol u jesen 2022, plus kasno zamrzavanje kasnije te godine, devastirali su useve koji su već proređeni.

Drveće zaraženo bolešću proizvodi manje narandži nižeg kvaliteta i na kraju odumire.

Krajem prošle godine, Ministarstvo poljoprivrede SAD predvidelo je da se u sezoni 2022-2023 na Floridi očekuje da proizvede 20 miliona kutija pomorandže - što je pad od 51% u odnosu na prethodnu godinu i najmanja količina proizvedena još od sezone 1936-1937.

Do jula, prognoza je još više pala. Prošlog meseca, USDA je saopštila da očekuje kako će Florida proizvesti tek 15,9 miliona kutija u periodu 2022-2023.

Ozelenjavanje citrusa "se pokazalo najveći izazov za uzgajivače citrusa", ​​rekao je Metju Džojner, izvršni direktor Florida Citrus Mutual, trgovinskog udruženja, koji je sa puno nade dodao da se „nove metode lečenja za borbu protiv ozelenjavanja citrusa pokazuju efikasnim“.

U međuvremenu, Brazil i Meksiko, veliki međunarodni izvoznici, imaju svoje probleme zbog lošeg vremena.

Sa zalihama pogođenim olujom i bolešću, Sjedinjene Države sve više uvoze sa međunarodnih tržišta poput Brazila, konstatuje CNN, a cene su rekordno visoke u 2023, što je posledica, kako se navodi, "skučenog tržišta, sa manjom proizvodnjom od očekivane i malim zalihama".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>