• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

El Ninjo stiže iz Azije kao tajfun i udara nam na novčanike: Hrana nastavlja da poskupljuje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na vrhuncu pređašnje velike privredne krize, cena hrane je u periodu od 2010. do 2012. rasla oko trideset posto

  • 0
Rižoto, pilav, đuveč Foto: Shutterstock

Cene pirinča u Aziji dostigle su rekordne visine, koje nisu zabeležene najmanje poslednjih 12 godina.

To se desilo nakon što je Indija zabranila izvoz ove naširoko korišćene žitarice, a nepovoljni vremenski uslovi su narušili proizvodnju i snabdevanje.

Kako smo pisali početkom ovog meseca, pirinač je u odnosu na jul 2022. poskupeo skoro 20 procenata. Prema novim podacima CNBC, od pre dva dana, cena pirinča je posebno zabrinjavajući faktor na celom svetskom tržištu.

- Ono što je sigurno, jeste da će volatilnost trajati nadalje - rekao je Kingfeng Žang, viši direktor iz Azijske razvojne banke.

Kombinacija više faktora podupire strahove da bi nedostatak riže mogao označiti povratak opštem rastu cena i drugih prehrambenih roba u Aziji, a posledično i širom planete.

Ti faktori su, pre svega, ekstremni klimatski uslovi, uzrokovani globalnim zagrevanjem, zajedno sa pojavom fenomena El Ninjo - prvi put u sedam godina.

Ali, na razvoj situacije bitno utiče i povlačenje Rusije iz inicijative za žitarice Crnog mora.

Podsećamo, El Ninjo je meteorološki fenomen izazvan zagrevanjem temperature mora u istočnom i centralnom ekvatorskom Tihom okeanu, koji donosi divlje vremenske uslove.

Na vrhuncu pređašnje velike privredne krize, cena hrane je u periodu od 2010. do 2012. rasla oko trideset posto. U Azijskoj razvojnoj banci strahuju od takvog scenarija, jer bi u današnjim uslovima - kada već vlada visoka inflacija, skok cena hrane od samo deset posto - u siromaštvo gurnuo 65 miliona ljudi.

Takvi ljudi bi živeli sa manje od 1,25 dolara na dan. To bi, dalje, značilo globalno povećanje stope siromaštva sa 27 posto na 29 posto.

- Cene su definitivno skočile, i to doprinosi zabrinutosti, kao i panici i gomilanju zaliha - rekla je za CNBC Erika Taj, ekonomista u Maybank-u, koja pokriva Tajland i Kinu.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>