• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije samo zato što im se "može": 6 razloga koji objašnjavaju paprene cene na aerodromu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto su cene hrane i pića na aerodromima tako visoke? Evo nekih odgovora...

  • 0
aerodrom - hrana Foto: Shutterstock

Klub sendviči od 8 ili 10 evra, kafa koja košta više od 500 dinara i tome slično... Svi koji smo putovali avionom, znamo šta nas čeka na aerodromu i gotovo da nema putnika koji sebi ne kupi barem nešto za jelo/piće.

Većina misli da su aerodromi jednostavno bezobrazni i "može im se" da podignu cene, znajući da će svakako da zarade.

Međutim, nije baš sve onako "kako izgleda". Portal sanspotter.com otkriva 6 razloga zbog kojih su cene na svetskim aerodromima paprene:

1. Iznajmljivanje lokala na aerodromu i propisi

Kao što verovatno pretpostavljate, firme koje posluju sa hranom plaćaju veliku naknadu za iznajmljivanje prostora na aerodromu. Međutim, kada zakupe prostor, ne mogu svojim poslom upravljati baš kako žele.

Aerodromi zahtevaju od prodavaca da ostanu unutar određenog procenta troškova za iste artikle van aerodroma. Dok, u teoriji, ovo ide u korist potrošača, realnost je da zbog visokih zakupnina, provizija i drugih naknada koje ove prehrambene kompanije moraju da plate - one ujedno moraju da zadrže visoke cene, da bi ostvarile profit.

2. Provizije

Kada je reč o aerodromima, plaćanje visoke cene za iznajmljivanje prostora nije jedina naknada za koju je odgovoran vlasnik firme. Umesto toga, u mnogim slučajevima, restorani i štandovi sa hranom moraju da plaćaju kiriju i proviziju na ono što prodaju. Tačan iznos provizije zavisiće od ugovora o zakupu koji prodavac ima sa aerodromom.

Međutim, nije neuobičajeno videti provizije veće od 10 odsto.

3. Naknade za dostavu

Ako neko poseduje kafić van aerodroma, njegov prodavac kafe bi mogao da "svrati" na svakih nekoliko nedelja da mu da dostavi novu seriju kafe u zrnu. Ali, na aerodromu dostava nije tako jednostavna.

Umesto toga, ljudi koji snabdevaju aerodromske kompanije robom moraju da potroše više vremena i goriva, a i da pokriju troškove za parking, prolazeći kroz obezbeđenje... Kao rezultat toga, dobavljači stavljaju premijum cenu na usluge isporuke na aerodromu, primoravajući na taj način vlasnike lokala da podignu svoje cene.

Aerodromu Hitrou u Londonu ima „tehnički problem“ Alberto Pezzali

4. Skladišni prostor

Teško je doći do magacina na aerodromu. Iz tog razloga, neki aerodromski restorani i štandovi sa hranom imaju dodatni trošak plaćanja zakupnine i skladištenja za rukovanje svojim dodatnim zalihama. Zatim, tu je dodatno vreme i finansijska obaveza da zaposleni redovno prenose robu iz skladišta preko obezbeđenja do objekta za prodaju.

5. Provere

Da li ste ikada primetili da je cena aerodromske hrane obično nešto jeftinija nego u tzv. "zaštićenoj zoni" - tamo gde prolazite kontrolu od strane obezbeđenja? Ne samo da vlasnici restorana znaju da u tom trenutku nemate mnogo opcija, već to ima veze i sa činjenicom da njihovi zaposleni moraju da prođu dodatne provere.

Dakle, tamo gde postoje te provere, vlasnici restorana treba da potroše i više para, čime se povećava cena vaše hrane.

6. Stope fluktuacije

Rad na aerodromu otvara mogućnost za smene koje pokrivaju bilo koji period od 24 sata, u zavisnosti od aerodroma. Međutim, čak i najentuzijastičniji novozaposleni u restoranu mogu vrlo brzo da se umore od kasnih noćnih ili ranih jutarnjih smena.

Ipak, nisu ni samo "burni" rasporedi ono što odvraća zaposlene.

Vlasnici restorana na aerodromu imaju problem da zadrže zaposlene i zbog često izazovnog stizanja na posao javnim prevozom, a nije tako jednostavno ni kada postoji organizovani prevoz. Oni koji dolaze svojim kolima, uglavnom moraju da plaćaju parking, doduše po sniženim cenama.

Dodatno, zaposleni moraju da izdvoje dodatno vreme svakog dana, da prođu kroz obezbeđenje. Visoke stope fluktuacije su "štetne" za profitne marže u restoranima na aerodromima. Employee Benefits News tvrdi da promet može koštati vlasnike preduzeća čak 33% plate zaposlenog.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>