• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakva "glupa" greška, a može vas koštati 200 evra: Apel svima koji putuju Evropom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Alaja je svojim pratiocima, u video snimku na TikTok-u, pokazala kako izgleda validirana karta i otkrila da bi trebalo da ima i vremenski pečat

  • 4
200 evra, evri, novac Foto: Shutterstock

Dobra strana društvenih mreža je što preko njih možemo saznati razne korisne savete, ili od stručnih ljudi za određenu oblast ili od onih koji su već prošli neka iskustva, pa nam mogu pomoći "iz prve ruke".

Tako je jedna travel blogerka na TikTok-u "alarmirao" svojim pratiocima da izbegnu ovu jednostavnu grešku, kao turisti na putovanju, i tako uštede stotine evra.

Alaja Hablo, kreatorka sadržaja za putovanja i turizam, podelila je upozorenje sa svojih 14.000 pratilaca nakon putovanja u Italiju. Podsetila je da bi svako ko koristi javni prevoz u Italiji i u nekim drugim mestima širom Evrope, mogao da bude kažnjen ako ne očita svoju odštampanu kartu, piše Dejli Mejl.

Alaja je rekla sledeće: "Uradite to, ako ne želite da budete kažnjeni sa 40 evra kao neupućeni turisti u Italiji. A ako idete regionalnim vozovima i autobusima (posebno u Rimu), obavezno "potvrdite" vaše karte za voz/autobus".

Objasnila je da, nakon što kupite štampane karte, treba da potražite žute mašine za validaciju, pre nego što uđete u voz.

- Samo ubacite svoju kartu u otvor, dok ne čujete zvuk kucanja. To je to.

Alaja je svojim pratiocima, u video snimku na TikTok-u, pokazala kako izgleda validirana karta i otkrila da bi trebalo da ima i vremenski pečat.

Italijanska železnička kompanija, Italia Rail, takođe ističe informacije o validaciji karata na svojoj veb stranici.

"Ako vaša karta ne bude validirana, možete biti kažnjeni sa sumom novca do 200 evra, kada putujete širom Evrope. Ako imate e-kartu, možete jednostavno da se ukrcate u voz, bez štampanja ili validacije", napominje se.

Prema mišljenju Alaje, mnogi turisti su postali žrtve ovog propisa.

- U vozu od Milana do jezera Komo, dva para pored nas morala su da plate veliku kaznu jer nisu imali pojma da treba da potvrde svoje karte - kaže ova devojka, dodajući da isto pravilo važi i za autobuse.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    3. septembar 2023 | 14:45

    Pa da li je potrebno da zavrsis fakultet i dva doktorata jos da bi znao da moras da otkucas kartu kad udjes u javni prevoz. Kartu mozes da kupis u ponedeljak a da je otkucas u petak. Samo otkucana karta je validna. Ovaj blog je suvisan a oni koji se cude ovome , neka kupe magare.

  • Mile

    3. septembar 2023 | 13:54

    U Italiji se validira karta za voz na žutim aparatima pre ulaska na peron, a u vozu ne validiraju i ne prodaju karte, samo kontrolišu. U svakom vozu ima policajac pa se ne svadjajte sa kontrolom. U busu se validira kad uđete, a može se kupiti kod vozača, ali je na trafici duplo jeftinija. Kazna je oko 50 eura.

  • Popovic

    3. septembar 2023 | 14:10

    Mnogi turisti su postali zrtve ovog propisa😂 i ja sam postao zrtva zbog propisa i zakona. Zamislite nije dozvoljeno uci u banku i uzeti im sam novac iz trezora. Ko donosi ove zakone

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>