• 17
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sečenje tosta naplate 2 evra, u Beogradu pivo 450 RSD: "Poručila sam jedno, dobila drugo i to skuplje"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sonja nam kaže da je, u ovom slučaju, ugostitelj napravio barem 3 greške

  • 17
Kafić račun Foto-Ilustracija: Shutterstock

Čini se da ugostiteljstvo ne pamti ovako dobre dane. Posle pandemije, ljudi ponovo hrle u kafiće i restorane, a cene usluga su, u međuvremenu, drastično skočile.

Uprkos visokim cenama, lokali su krcati u svako doba dana.

Svake godine/sezone, iščuđavamo se novim cenama na primorju, odnosno planini, pa često zaboravimo da i naša prestonica već odavno "drži" jake cene, posebno u poređenju sa drugim zemljama, gde je standard viši.

Ovo je priča naše čitateljke Sonje, koja je želela da nam ukaže na više nepravilnosti u radu ugostitelja.

- Sela sam u kafić na Trgu Republike, sa drugarom koji decenijama živi u Francuskoj, a posle ću i obrazložiti zašto to pominjem. Elem, poručili smo malu kiselu vodu i pitala sam koje točeno pivo imaju, a konobarica je rekla da imaju Jelen i Stella Artois. Odlučila sam se za Jelen, 0,5 l. Takođe bih napomenula da sam piće dobila u brendiranoj čaši te kompanije - priča nam Sonja.

Ali, kada je došlo vreme za račun...

- Prvo, znam da konobari više ne smeju da vas pitaju kako plaćate: kešom ili karticom, pa ipak, i dalje svi to rade. Drugo, račun je iznosio 700 dinara! Pogledala sam i videla da mala kisela voda košta 260, a pivo čak 440 dinara. Pitala sam konobaricu kako je to moguće, da Jelen pivo toliko košta, na šta je ona odgovorila:

"Nismo više imali Jelen točeno, pa smo vam dali Stella Artois, ali dobro, i nije vam neka razlika u ceni, 100-150 dinara".

- Malo je reći da sam zanemela od takve nonšalancije. Prvo, razlika u ceni nije mala i moje je pravo da odaberem da li ću toliko da platim za jedno pivo ili ne, a drugo, možda ja ne volim ukus piva koje sam dobila... Jednostavno, to nije ono što sam poručila, a niko me prethodno nije obavestio. I pritom, serviraju pivo jednog proizvođača u brendiranoj čaši drugog proizvođača - napominje Sonja za naš portal.

Vezano za pitanje konobara kako plaćate, podsećamo vas na reči ministra finansija od pre godinu i po dana:

"Nemate pravo da me to pitate, ja vas molim da mi date fiskalni račun, a ja ću na osnovu toga (zavisi i koliko sve košta) da donesem odluku kako ću platiti".

Dakle, ugostitelj je u ovom slučaju napravio barem 3 greške:

  • Postavio je pitanje koje ne sme;
  • Doneo je mušteriji pogrešno piće, i to skuplje, bez prethodnog odobrenja;
  • Servirao je piće jednog proizvođača u brendiranoj čaši drugog proizvođača.

- A sada da se vratim na pominjanje Francuske na početku. Moj drugar je samo prokomentarisao da su cene iste u toj zemlji, onda vam je jasno koliko je usluga kod nas skupa - dodaje Sonja.

tost Foto: Shutterstock

Tost na pola? Može, za dva evra

Gardijan nas je ovog avgusta uputio u priču koja je, kako kaže, stvorena da "navuče bes" kupaca.

Turisti u kafiću u Italiji je naplaćeno dodatnih 2 evra za "privilegiju" da mu sendvič/tost preseku na pola. Gotovo je teško zamisliti da bi ta usluga, koja svakako treba da bude besplatna, mogla da košta čak dva evra.

On je, dodaje se, samo želeo da podeli sendvič sa svojom devojkom, ali kada je stigao račun, zanemeo je ugledavši: "diviso a metà", što doslovno znači "podeliti na pola".

Fotografija računa je postala viralna, što je navelo italijanske medije da ispitaju vlasnicu kafea - Bar Pace, na jezeru Komo, koja se, naravno, branila.

- Da bismo ga prepolovili, trebalo nam je neko vreme, a posao se mora naplatiti - rekla je Kristina Biaki.

Mušterija se požalila, kasnije, da je sporni sendvič ionako trebalo da bude isečen na pola, kao nešto što se podrazumeva, a vlasnica kafića je dodala da se "ne radi samo o sečenju na pola".

- Morali smo da koristimo dva tanjira umesto jednog, a vreme da ih operemo se udvostručilo. A onda, bila su nam potrebna i dva podmetača.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    7. septembar 2023 | 21:34

    Konobar nije smeo da donese pogresno pice. Moze da sipa u drugu kriglu ako mu je nestalo originalnih, a u pitanju je ista pivara ovde. Konobar pita da bi znao da li da ponese terminal sa sobom za naplatu preko kartica ili samo racun ako je kes. Gost nece odgovoriti ako je nekakav sadista pun sebe koji voli da maltretira ljude i da vraca coveka jer konobara smatra nizom vrstom, pa tako leci komplekse. Valjda je sad jasnije

  • Monarh

    7. septembar 2023 | 22:39

    Naravno da se u ugostiteljstvu sve naplacuje ali su oni izmarzirali svako pice od 400 do 600 % sto je suludo. Recimo najskuplja kafa kosta 28 din po soljici sa secerom je to 35 din a oni naplacuju 200 pa i jace, cola je 400% kao i pivo... ne treba im otici neko vreme pa ce se i oni upristojiti

  • E sad

    7. septembar 2023 | 21:45

    Ma kupis u prodavnicu pice na kiosku sendvic i sednes na trotoar bez ikakvih problema i zalbi. Najjednostavnije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>