• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačka koju imate i vi u kući zapravo ne maše: Pravo značenje figure za koju se veruje da privlači novac

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najpoznatija od svih „mačaka koje mašu“, ona zlatne boje, privlači bogatstvo.

  • 0
Maneki-neko mačke Foto: Edwin Remsberg / Vwpics / Zuma Press / Profimedia

Teško da se bilo koji azijski restoran ili suvenirnica može zamisliti bez njih: zlatne „mačke koje mašu“ koje neumorno podižu i spuštaju svoje šape pri svakom treperenju vazduha. I u našim domovima se često nalaze kao ukras.

Ali da li ste znali da te slatke amajlije zapravo ne mašu? Konačno je otkriveno i šta zaista znači pokret ruke i ko je izmislio figuru.

Ne treba joj struja ni baterije, a ipak joj se šapa kreće gore-dole. Zato njeni vlasnici više vole da ga imaju na prozoru ili u kolima. Ne zna se od kada je „mačka koja maše“ ovde, ali se zna da potiče iz Azije. Ali ne, kako mnogi misle, u Kini, već u Japanu.

Međunarodno izdanje „National Geographic” posvetilo je detaljan članak „mački koja maše” i razjasnila razne druge mitove i nesporazume oko svetski poznate amajlije, čija cena ponekad ume da bude i paprena.

Mačka koja maše uopšte ne maše

Maneki-neko mačke bukvalno znači „lik mačke sa podignutom šapom“. Međutim, uobičajena je zabluda da mačka nekome maše šapom. Nemica Tesa-Karina Inoe, koja godinama živi u Japanu, objašnjava pravo značenje: „Gest znači ’privlačenje’.

Mačke obično stoje ispred restorana kako bi privukle pažnju gostiju i namamile ih.“

„Ako želite da neko dođe kod vas, treba da se mašite“, piše Tesa na svom blogu o putovanjima. Da bi to uradili, Japanci bi držali ruku u visini glave, dlanom okrenutim napred, a zatim bi pomerali ruku gore-dole.

Poreklo mačke koja maše

Postoje razne teorije i legende o poreklu mačke koja maše. Jedino je sigurno da je Japan zemlja porekla. Najrasprostranjenija legenda počinje mačkom rođenom u hramu Gotokuji u Tokiju tokom perioda1603-1868. Tamo se kaže da je mačak mahanjem namamio tadašnjeg regionalnog vladara Tama Naotaka Lija u stari hram i tako ga spasio od fatalnog udara groma. U znak zahvalnosti što mu je spasao život, vladar je mačku postavio za zaštitnika hrama.

Maneki-neko mačke Foto: Patti McConville / Alamy / Alamy / Profimedia

Danas je prostor hrama Gotokui, koji se naziva i „Mačji hram“, prošaran hiljadama statua mačaka različitih veličina koje „mašu“. One obično imaju oblik japanske mačke sa repom - rase koja se često pojavljuje u lokalnom folkloru. Posetioci mogu kupiti statue u hramu. Mnogi ljudi sada nose mačke kući kao suvenire.

Druga legenda pretpostavlja da je figura nastala u Asakusi, takođe u Tokiju. Tu se danas nalazi i mačji hram. Legenda kaže da je 1852. godine živela starica koja je bila toliko siromašna da više nije mogla da hrani svoju mačku i bila je primorana da je pusti. Mačka joj se pojavila u snu i rekla: „Ako napraviš figure po mom liku, doneću ti sreću.“ Po uputstvima mačke, starica je rekla da je zapravo napravila mačke od keramike za prodaju u porti hrama. Mačka je održala obećanje, keramičke figure su brzo postale veoma popularne i spasile staricu od siromaštva.

Mačke kao amajlije

Postoji duboko ukorenjeno verovanje u moć mačaka: vodite računa o njima i one će se pobrinuti za vas. Značaj maneki-nekoa leži u njegovoj mitološkoj moći da donese sreću i novac, zbog čega se kupuju širom sveta. Sada postoji čitav niz mačaka u različitim bojama, od kojih se kaže da svaka donosi sreću i novac na drugačiji način.

Najpoznatija od svih „mačaka koje mašu“, ona zlatne boje, privlači bogatstvo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>