• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na 1.000 putnika se izgubi skoro 8 torbi: Spakujte sve u ručni prtljag uz 4 zlatna saveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avio-kompanije su, od početka pandemije, smanjile troškove koji se odnose na sisteme za rukovanje prtljagom

  • 1
1465389734 Maxx-Studio

Večita dilema prilikom putovanja: Da li nositi samo ručni prtljag ili veliki kofer koji se mora prijaviti? 

Naravno, to dosta zavisi od toga gde idete i koliko tamo ostajete, mada treba biti i praktičan, jer neke osobe čak i za pet dana na putu nose previše stvari.

Ono što se 2015. dogodilo influenserki Džesi Frensis, koja je tada kao student doputovala u Milano, uticalo je na to da potpuno promeni svoje navike vezane za pakovanje i putovanje.

Naime, ubrzo po sletanju je shvatila da njene prijavljene torbe - nisu putovale sa njom.

- Moj prtljag je bio izgubljen oko dve nedelje. Sećam se da sam bila očajna, jer sam jedva imala dovoljno novca za život u inostranstvu - kaže Frensis koja se, čekajući svoje torbe, snalazila kako je znala i umela živeći u iznajmnjenom stanu.

Ovo neprijatno iskustvo je, međutim, nateralo da nauči kako da putuje samo sa ručnim prtljagom, bez obzira na to koliko je daleko ili dugo putovanje.

Iako je od te 2015, zahvaljujući novim tehnologijama, beleženo sve manje izgubljenog prtljaga, to se, ipak, i dalje dešava - naročito posle pandemije i haosa na aerodromima i u avio-kompanijama.

Avio-kompanije su, podsećamo vas, smanjile troškove koji se odnose na sisteme za rukovanje prtljagom.

Globalna stopa "pogrešnog rukovanja prtljagom", definisana kao broj prijavljenih torbi koje su izgubljene, oštećene, dostavljene sa zakašnjenjem ili ukradene, skočila je sa 4,35 torbi na 1.000 putnika u 2021. na 7,6 torbi u 2022, što je povećanje od skoro 75 odsto.
Pas aerodrom Foto: Shutterstock

Kako bi sprečili ovakve situacije, mnogi putnici u poslednje vreme koriste uređaje za praćenje kao što je Apple Airtags, a anketa koju je lane sproveo TripIt - na 2.000 ispitanika - pokazuje kako čak  41 odsto putnika izbegava da prijavljuje svoje torbe/kofere.

Tako se sve više njih okreće isključivo ručnom prtljagu i, stoga, evo nekoliko saveta kako da putujete praktično sigurno:

  • Kao što znamo, avio-kompanije dozvoljavaju samo do 100 mililitara tečnosti po pakovanju, kada je reč o ručnom prtljagu, pod uslovom da sva pakovanja stanu u jednu plasticifiranu providnu kesicu za put. Ali, za proizvode kao što su serumi, koji zahtevaju samo nekoliko kapi dnevno, možda nećete morati da nosite 100 ml. Razmislite o korišćenju staklenih boca sa kapaljkom od 10 mililitara da biste uštedeli prostor.
  • Ponesite na put i malo deterdženta, kako biste mogli da operete nekoliko predmeta u lavabou ili kadi hotelske sobe ili apartmana. Ako mesto gde boravite ima mašinu za pranje veša - još bolje.
  • Obucite se slojevito za put, odnosno stavite više stvari na sebe. Frensis je jednom poletela sa međunarodnog aerodroma Vašington Dales u kaputu od veštačkog krzna i čizmama sredinom jula; uputila se u Južnu Afriku, gde je bila zima, i želela je da ponese stvari za toplo vreme, ali da ih ne gura u ručni prtljag.
  • Na put ponesite stvari koje inače nosite, za koje znate da vam dobro stoje i osećate se udobno u njima. "Ostanite u okviru jedne šeme boja, tako da vam nije potrebno mnogo dodatnih komada da biste kreirali različite izglede", kaže Frensis.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    9. januar 2024 | 09:42

    Ja nosim ranac koji je predvidjen za putovanje od 7 dana, tako da je nebitno koliko putovanje traje dovoljno je da na 7 dana operem odecu. Istovremeno kretanje mi je znatno olaksano bez kofera.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>