• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Post stiže, orasi nikad skuplji: Za kilogram traže i do 2.000 dinara, lešnik duplo jeftiniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne pamti se da su orasi nekada bili skuplji

  • 3
orasi Foto: Telegraf/Dragan Grujić

Neuobičajeno toplo vreme ove jeseni prevarilo je voćke pa su cvetale drugi put ove godine. Cvetale su, ali i sazrele "kad im vreme nije" jagode na njivi Dražena Peurače u Majuru kod Šapca i prodavao ih je od sredine oktobra pa i juče.

Ali, u šabačkom kraju, a naročito u Mačvi, ove jeseni orah je slabo ili skoro uopšte nije rodio što se brzo odrazilo na cene na pijacama. Domaćice koje za slavsku trpezu pripremaju kolače i torte u šoku su zbog nikad skupljih oraha.

Kilogram rezge ne može da se kupi jeftinije od 1800, a kod pojedinih prodavaca košta čak 2.000 dinara. I ponuda je skromna iako su nakupci brzo reagovali i na tezge izneli orahe iz Šumadije i sa juga Srbije.

- Imamo nekoliko stabala, ali ni jedan jedini orah nismo ubrali. Bilo je dosta zametnutog ploda, ali valjda mu nisu pogodovale one kiše u proleće, pa se razboleo. Sve je otpalo, a list se osušio - kaže domaćica na pijaci u Bogatiću koja je prodavala prošlogodišnje orahe koje je, dodaje, jedva prebrala pošto je mnogo bilo užeglih.

Iako za kilogram oraha može da se kupi dva kilograma svinjskog buta, domaćice se ne odriču sitnih kolača i torti na slavskoj trpezi. Mrsni, a naročito posni slatkiši su nezamislivi bez oraha, pa su i oni poskupeli.

Na onlajn grupama na društvenim mrežama nekoliko domaćica je oglasilo prodaju "domaćih kolača" po ceni od 1.000 dinara za kilogram, dok se mesec dana ranije mogu poručiti kolači i torte za Svetog Nikolu po 1.200 dinara.

- Imamo izvesnu količinu prošlogodišnjih oraha, a ove godine iako je slabo rodio biće dovoljno za kolače. Pošto ne moramo da kupujemo, uklapamo sa cenom od 1.000 dinara - rekla je domaćica iz Majura koja priprema i preko "Online pijace" prodaje veće količine kolača.

Ne pamti se da su orasi nekada bili skuplji, kao i da je lešnik duplo jeftiniji, pa se kilogram prodaje od 800 do 1.300 dinara.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveća pijaca u južnoj hemisferi se nalazi u Australiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>