• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opet ćemo zrno kafe plaćati skuplje? Napadi u Crvenom moru stvaraju turbulencije u globalnoj trgovini

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vijetnam, prema pojedinim proizvođačima instant kafe, čini 40% ukupne svetske proizvodnje zrna robusta

  • 0
odmor, uživanje, kafa, prva jutarnja kafa, čaj Foto: Shutterstock

Kako tenzije u Crvenom moru rastu, haos počinje da prodire u različite džepove tržišta - uključujući trgovinu kafom. Trgovinski tokovi zrna robuste, sorte koja se koristi u instant kafi, otežavaju se jer troškovi isporuke rastu, a zaobilaznice povećavaju putovanja na nekoliko dana.

Kupci odbijaju isporuke od najvećeg proizvođača kafe iz Vijetnama, i umesto toga traže zalihe iz Brazila, rekli su izvori Blumbergu, a prenosi Biznis Insajder. To je zato što brodovi iz Vijetnama za Evropu prolaze kroz Crveno more, ključni trgovinski put za izvoz kafe iz ove zemlje, a koje je trenutno pod napadima Huta.

Ovo nije prvi put da je tržište kafe "poremećeno" zbog situacije u Crvenom moru. Podsetimo, to se desilo i 2021. godine kada je brod blokirao Suecki kanal.

Ovog puta, pošto je glavni plovni put postao opterećen napadima pobunjenika Huta sa sedištem u Jemenu, to primorava brodove da se preusmere, što poskupljuje transport robe poput kafe.

Premium robusta fjučersi su porasli za više od 30% ovog meseca kao rezultat prekida trgovine. I to nakon što je nestašica kafe u zrnu 2023. podigla cene za 60% zbog sušnih vremenskih uslova u Vijetnamu. Ova zemlja jugoistočne Azije čini 40% ukupne svetske proizvodnje zrna robusta, navodi jedna od marki instant kafe.

Prema Međunarodnoj organizaciji za kafu, cene robuste su u decembru dostigle 25-godišnji maksimum, u proseku 1,35 dolara za pola kilograma.

Nemiri u Crvenom moru podigli su troškove transporta za neverovatnih 122% od početka decembra, prema Drewry World Container Index. A na tržištu kafe, neki vijetnamski izvoznici vide da su vozarine porasle skoro sedam puta na 4.000 dolara po kontejneru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>