• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je najsmrdljivije voće podiglo cenu kafe? Šoljicu već plaćamo 300 RSD, a stručnjaci kažu da će još rasti

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cena neprženih zrna koja se trguju na globalnim tržištima sada je na "istorijski visokom nivou"

  • 0
Novac, kafa Foto: Shutterstock

Cene kao što su 5 funti u Londonu ili 7 dolara u Njujorku za šolju kafe možda su nezamislive za neke - ali bi uskoro mogle postati stvarnost zahvaljujući "savršeno nepovoljnom" skupu ekonomskih i ekoloških faktora u najvažnijim regionima za proizvodnju kafe na svetu.

Cena neprženih zrna koja se trguju na globalnim tržištima sada je na "istorijski visokom nivou", kaže analitičarka Džudi Džejns. Stručnjaci za to krive mešavinu problema sa usevima, tržišne sile, iscrpljene zalihe, ali i najsmrdljivije voće na svetu.

Pa kako smo došli do ovoga i koliko će to uticati na vaš jutarnji latte?

Godine 2021, neobičan mraz uništio je useve kafe u Brazilu, najvećem proizvođaču Arabica zrna - onih koja se obično koriste u kafi koju priprema barista.

Ovaj nedostatak zrna doveo je do toga da kupci pređu na zemlje poput Vijetnama, glavnog proizvođača Robusta zrna, koja se obično koriste u instant mešavinama.

Međutim, poljoprivrednici u toj oblasti suočili su se sa najgorom sušom u poslednjih skoro deset godina.

Klimatske promene uticale su na razvoj biljaka kafe, prema rečima Vila Firta, konsultanta za kafu sa sedištem u Ho Ši Min Hanu, što je, zauzvrat, uticalo na prinos zrna.

A onda su vijetnamski poljoprivrednici prešli na smrdljivo, žuto voće - durijan.

Voće - koje je zabranjeno u javnom prevozu u Tajlandu, Japanu, Singapuru i Hong Kongu zbog svog neprijatnog mirisa postaje sve popularnije u Kini.

Vijetnamski poljoprivrednici zamenjuju svoje useve kafe sa durijanom kako bi iskoristili ovaj rastući tržišni segment.

Verovali ili ne, tržni udeo vijetnamskog durijana u Kini gotovo se udvostručio između 2023. i 2024. godine, a neki procenjuju da je ovaj usev pet puta profitabilniji od kafe.

- Postoji istorija da poljoprivrednici u Vijetnamu reaguju nepredvidivo na fluktuacije tržišnih cena, prekomerno se obavezuju, a zatim preplavljuju tržište sa velikim količinama svog novog useva - kaže gospodin Firt, a prenosi Bi-Bi-Si.

Dok su preplavljivali Kinu durijanom, izvoz Robusta kafe opao je za 50% u junu u poređenju sa prethodnim junom, a zalihe su sada „skoro iscrpljene“, prema podacima Međunarodne organizacije za kafu.

Izvoznici iz Kolumbije, Etiopije, Perua i Ugande su pojačali proizvodnju, ali nisu proizveli dovoljno da ublaže napetosti na tržištu.

To znači da se Robusta i Arabica zrna sada trguju blizu rekordnih cena na robnim tržištima.

Durijan, Voće, Durian Fruit Foto: Pixabay

Poteškoće na tržištu kafe

Da li promena globalne ekonomije kafe zaista utiče na cenu vaše kafe u kafićima? Kratak odgovor: potencijalno.

Veliko trgovac Paul Armstrong veruje da će ljubitelji kafe uskoro biti suočeni sa „luđim“ scenarijem da će za svoju kofeinsku dozu u Velikoj Britaniji morati da plate više od 5 funti.

Gospodin Armstrong, koji vodi Carrara Coffee Roasters sa sedištem u East Midlandsu, uvozi zrna iz Južne Amerike i Azije, koja se zatim prže i šalju u kafiće širom Velike Britanije.

On kaže za BBC da je nedavno povećao svoje cene, nadajući se da će time pokriti više tražene cene - ali dodaje da su troškovi „samo intenzivirani“ od tada.

Dodaje da će, kako se neki od njegovih ugovora bliže kraju u narednim mesecima, kafići kojima pruža usluge uskoro morati da odluče da li će preneti više troškove na svoje kupce.

- Zapravo, komercijalna kafa će doživeti najviše poremećaja. Instant kafa, kafa iz supermarketa, kafa sa benzinskih pumpi - sve to ide na gore - kažu stručnjaci.

Predstavnici industrije upozoravaju da visoka tržišna cena kafe ne mora nužno da se odrazi na više maloprodajne cene.

S druge strane, neki smatraju da „pretežno zbog inflacionih troškova uopšte“, kao što su kirija i radna snaga, osetimo rast, a ne zbog cene zrna samog. Konsultantska firma Allegra Strategies procenjuje da zrna čine manje od 10% cene šolje kafe.

Sada su sve oči usmerene na nadolazeće vremenske uslove.

- Svi gledaju kada će se kiša vratiti, ako se vrati rano, biljke bi trebalo da budu dovoljno zdrave, a cvetanje dobro - kažu stručnjaci.

Međutim, ako kiše dođu tek u oktobru, prognoze prinosa za narednu godinu će opasti, a tržišni pritisak će se nastaviti.

Na duži rok, klimatske promene predstavljaju ozbiljan pritisak na globalno tržište kafe.

Video: Stranci a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>