• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlazak na film za četvoro 3.000 dinara: Sale pune, a niko se ne odriče ni kokica ni sokova

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li idete redovno u bioskop ili smatrate da su cene previsoke?

  • 4
Kokice, cena, novčanik, dinari Foto: Shutterstock

Pre nego počnemo, hajde da nabrojimo "šta sve plaćamo" kada kupujemo kartu za bioskop: to nije samo najnoviji film koji željno iščekujemo, već udobnost, rentiranje prostora koje plaća vlasnik kompanije, struja i, naposletku, hrana ako je kupujemo (a većina to čini). Budući da su skočile cene svega ovoga - od rente do namirnica - nekako smo očekivali da poskupe i karte.

- Išla sam za vikend u bioskop, u Beogradu, a dve karte u ranijem dnevnom terminu sam platila skoro 1.500 dinara! Nisam bila dugo u bioskopu, pa sam se malo neprijatno iznenadila - priča nam Tanja (36).

Njena "primedba" za cene karata u bioskopima nam je, zapravo, bila šlagvort za ovaj tekst. Zapitali smo se: Koliko danas prosečnu četvoročlanu porodicu košta jedan odlazak u bioskop?

- Gledala sam cene u dva bioskopa koja su mi relativno blizu, s tim što je ovaj drugi (skuplji) bliži, pa sam se odlučila za njega. Razlika u ceni je 90 dinara po karti, odnosno 640 naspram 730 dinara za isti termin - kaže nam Tanja.

Ističe da je ona u bioskop išla s mamom; njih dve su karte platile 1.460 dinara, a hranu i piće nisu uzimale.

Portal "dailynewshungary.com" je krajem 2023. pisao da su mađarski bioskopi ponovo podigli cene ulaznica, te da su neke karte poskupele za više od 2,62 evra. Kažu da je uticaj inflacije, rastućih operativnih troškova i poremećaja u filmskoj industriji zbog holivudskog štrajka - izazvao burne debate u svetu filma prošle godine.

Užitak za četvoro: 2.920 dinara

Pritom, ako idete sa decom, jasno vam je da će to zabavno druženje teško proći bez grickalica. Porcija popularnog naćosa sa dva preliva košta oko 500 dinara, dok je porcija s tri preliva skoro 650 dinara. Velike kokice su čak 450 dinara, a sokovi - u proseku - 300 dinara.

Čak je i voda iznad 200 dinara, a poznato je pravilo svih bioskopa u Srbiji: nema unošenja svoje hrane ili svog pića. Drugo pravilo je jasno istaknuto na sajtu: Za filmove duže od 120, 140 i 180 min i VIP sedišta postoji doplata na navedene cene u skladu sa zvaničnim cenovnikom.

Dakle, mnogima je odlazak u bioskop danas zaista luksuz, mada je dobro da se informišete o danima popusta, budući da bioskopi u Srbiji imaju "svoj dan" - i tada su cene karata niže.

Osim toga, ako ste filmofil, te često i rado posećujete bioskop, razmislite o učlanjenju u Klub. Naime, preko članske karte možete ostvariti popuste ili druge pogodnosti.

Sve u svemu, ono što smo primetili kada smo istraživali "situaciju" u beogradskim bioskopima jeste da su sale, uprkos cenama, i dalje pune (posebno za popularne filmove), a malo ko se odriče i kokica/sokova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dacko

    24. januar 2024 | 07:51

    Vi gosinama pisete da smo ekonomski tigrovi i da su plate700e ,a bice 1400e. Sta se iscudjavate? 3 soma,sica,paz da se ne odreknem kokica

  • Shone357

    23. januar 2024 | 21:53

    Uplatim lepo Netflix na tv-u od 65inca i gledam sta hocu i kad god hocu za "samo" 1200rsd. 😉

  • Petar Rakocevic

    23. januar 2024 | 23:34

    3 pasulja 3 salate obican kupus 3 orasnice 1 koka kola...4700din...dren..tosin bunar Bioskop je skoro besplatan

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>