• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji čuvaju decu za 650 dinara po satu, roditelji pitaju "Šta je tu teško?!": Voziš, dovoziš, tegliš...

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beograđanka pokrenula lavinu komentara nakon što je postavila pitanje koliko da naplati satnicu za troje dece uzrasta osnovne škole

  • 6
Dadilje u Srbiji Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Jedna dadilja iz Beograda našla se u nedoumici, pa je odlučila da se posavetuje sa koleginicama. Naime, trebalo bi da čuva troje dece uzrasta osnovne škole, pa ju je interesovalo koliku satnicu treba da traži. Većina se usaglasilo da satnica zavisi od obima posla, ali i da one uzimaju oko 600-650 dinara, što je složiće se, ispod svake cene.

- Ako planiraš da odgovorno radiš svoj posao kao dadilja troje dece, onda moraš da staviš i takvu cenu za to. Sve i da nekome zvuči puno, prvenstveno ti sama moraš znati da odrediš koliko vredi tvoje vreme i tvoj rad - poručila joj je jedna koleginica kojoj plaćaju za jedno dete 600 dinara, a za dvoje 800 dinara po satu, dodajući da je to vrlo povoljno.

Pojasnila je da radi sa decom bebećeg i predškolskog uzrasta jer se osnovcima manje prostora za rad.

- Veoma je komplikovano upasti u nečiji vaspitni sistem i dobiti odgovornost veću nego što sami roditelji žele da imaju. Poenta je da svakako ne pristaješ na manje od 10€ po satu i idealno bi bilo da bude nedeljna isplata. I bez kućnih poslova. Samo deca - poručuje jedna od dadilja.

Druga je istakla da sve zavisi od obima posla koje obavlja, koliko često i koliko sati iostaje sa decom.

- Da li se sa njima uči, radi domaći, igra? Da li im se priprema obrok? Kog su uzrasta? - poručila je druga koleginica, na šta joj je autorka objave odgovorila da bi radila dva do tri puta nedeljno, po 5 sati.

Deca, brat i sestra, igra, igranje, igračke Foto:Shutterstock

Jednoj dadilji roditelji poručili: Šta je tu teško?!

Da dadiljama nije nimalo lako, a da često nisu i dovoljo plaćene, govori i priča jedne druge dadilje:

- Mene su plaćali 650 dinara u novembru i decembru, vozila, dovozila iz škole, teglila rančeve, jurila da jedu, da piju lekove, da rade domaće, tri programa, prvi, drugi i peti razred, preslišavala petaka sve predmete, molila da se oblače, presvlače, čitala, igrala društvene igre, bukvalno nisam imala kad u toalet, kad sam to pobrojala gospođi mami, pitala "pa šta je tu teško?". Otišla posle mesec dana.

Ipak, ima i onih koji pošteno plaćaju. O tome govori iskustvo naredne dadilje:

- Iskreno jako se malo plaća, ja sam imala sreću, porodica idealna. Plata dobra ali ističe ugovor i kraj. Dete kreće u vrtić, a imala sam sve što želim. I još bonuse, a plata 88.000 vikend se nije radio, obrok jedan šta god spremila majka kaže "Ako nećeš nemoj da jedeš, iako im se nije nekada svidelo nisi mi rekli bili su zadovoljni kao i ja. Ali kažem teško je naći porodicu koja zna šta znači čuvati tuđu decu..

Naposletku, jedna dadilja je napisala da ne treba prihvatati nijednu ponudu ispod 1.500 dinara po satu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    9. mart 2024 | 17:51

    Ja sam dadilja! Neću da vozim,neću da teglim, neću da dovozim! A roditeljima kojima je skupo 650din po satu da plate dadilju, srdačno preporučujem neka sami čuvaju svoju decu za džabe! Toliko!

  • Тамара

    10. april 2024 | 13:50

    Ко толико плаћа? Ја не налазим изнад 350 по сату и то ми траже и да им чистим кућу. У Бњограду.

  • Savet

    17. mart 2024 | 10:00

    Procenite kao i advokati:ako je porodica situiranija,obrazovanija,traže od vas čišćenja toaleta,dečijih guzica specialnim maramicama..cenU stavite kao u Nemačkoj ili Avstriji..ako su običan sloj BEZ PARA a vi obrazovaniji isto će vas maltretirati kao i ovi bogatiji i obrazovaniji ,bežite što pre..ako ste obična dadilja,čuvar dece,a roditelji ne zahtevni ali pošteni ljudi ,onda cena čuvanja skromnija...AKO SU oni zahtevniji u startu a bogatiji i vi istAKNITE CENOVNIK...isplata na dnevnom ili nedeljnom nivou..u suprotnom,povećate šansu da poljubite vrata i da vas ne isplate..jel JASNO

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>