• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Mi smo vas gajili i u manje kvadrata": Zbog visokih troškova stanovanja, parovi odlažu osnivanje porodice

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

54% žena smatra da ih je to što iznajmljuju nekretninu na neki način sputavalo

  • 0
majka beba dete novac pare Foto-kolaž: Shutterstock

Za tridesetdvogodišnju Ejmi iz Velike Britanije, izgledi za osnivanje porodice ostaju nedostižni. Nakon što je vlasnik kuće u kojoj su živeli podigao rentu za 300 dolara, suprug i ona morali su da potraže novu nekretninu za život. Tako su kuću sa dve spavaće sobe zamenili za jednosoban stan, a san o porodici ostavili za neka "bolja vremena".

- U godinama sam kada želim decu, ali nakon što smo morali da se iselimo i potražimo manji dom, jednostavno nismo u mogućnosti - poručuje ona za Bi-Bi-Si.

Stanovanje je stalni stres za Ejmi, jer se priseća svog prethodnog iskustva iznajmljivanja koji je uključivao crnu buđ, vlagu i vodu koja kaplje niz zidove.

Nedavno istraživanje koje su sproveli Shelter i YouGov pokazalo je da 54% žena smatra da ih je to što iznajmljuju nekretninu na neki način sputavalo.U poređenju sa 48% muškaraca.

Zubaida Hakue, zamenica direktora grupe "Women's Budget" veruje da su žene često teže pogođene.

- Mnoge žene se suočavaju sa uznemiravanjem i zastrašivanjem od strane stanodavaca, što je odraz uporne neravnoteže moći koja takođe može ostaviti žene previše uplašenim da osporavaju nepoštene prakse ili da ostvare svoja prava iz straha od odmazde, deložacije, povećanja stanarine ili daljeg uznemiravanja - kaže ona.

Kirije u Velikoj Britaniji porasle su za 9% tokom 12 meseci do februara, što je najveći godišnji porast od kada je Kancelarija za nacionalnu statistiku počela da vodi evidenciju 2015.

Kakva je situacija u Srbiji?

Iako nemamo zvanične podatke o tome koliko ljudi odlaže prvo ili pak naredno dete zbog uslova u kojima žive, svi barem znamo jednu osobu koja nam se požalila da je upravo to razlog zašto odlažu zasnivanje svoje porodice.

Milena (pravo ime poznato redakciji) živi u 30 kvadrata što joj je predstavlja najveći problem da osnuje svoju porodicu.

- Najviše me nerviraju komentari poput ,,pa mi smo i u manje prostora gajili decu". Ja to ne želim za sebe. I suprug i ja smo se trudili da se odškolujemo, vredni smo i radni a opet i sa našim platama koje su više od prosečne u Srbiji, ne možemo da kupimo svoj stan. Cene kvadrata su skandalozno otišle na gore - priča nam Milena za Telegraf Biznis.

Pak sa druge strane, pojedine porodice nisu spremne za naredno dete iz straha kakva će biti situacija.

- Pandemija koronavirusa, pa onda nagli skok kamatnih stopa zbog ratova u svetu su nas prilično zaplašile. Sve je neizvesno i voleli bismo da vidimo šta će se dešavati u narednih godinu-dve kako bismo se odlučili za naredno dete - kaže nam druga žena.

Prema podacima sa 4zida, značajan rast cena je nastupio 2021. godine, posle „zatvaranja“ zbog pandemije, koja je na nekoliko meseci „zamrzla“ tržište nekretnina. Prosečan kvadrat u Beogradu je tada sa 1.680 evra u 2020. za godinu dana poskupeo na 1.845 evra, pa je za stan od 50 kvadrata bilo potrebno 92.250, umesto 84.000 evra.

Prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u 2023. godini je, prema podacima RZS, iznosila 211.103 dinara (oko 1.800 evra), što predstavlja povećanje od 0,7% u odnosu na 2022. godinu. Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u rasponu od 50.495 dinara (oko 430 evra) po kvadratu u Bujanovcu do 491.596 dinara (oko 4.195 evra) u beogradskoj opštini Savski venac.

(Telegraf Biznis)

Video: Fenomen cvetomat stigao i na istok srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>