• 0

Novi Gugl se upravo pravi, a najvažnije pitanje je - da li će biti kineski?

Kako napraviti granicu između moralnog, etičkog i ono što je budućnost

  • 0
bio Foto: Pixabay

Da li može svet da ima koristi od tempa razvoja kineske biotehnologije i kako preći u regularnu iz sive zone? To je bila tema jednog panela na Svetskom ekonomskom forumu u Kini, na kome su etičari i direktori biotehnologije pokušali da planiraju put ka budućnosti.

Do 2020. godine dvesta miliona Kineza će imati 60 godina, a danas se jedan od četiri slučaja raka javlja u Kini.

Demografske potrebe i brzo starenje društva povećavaju račune za zdravstvenu zaštitu širom sveta, a sektor farmacije i biotehnologije raste kao odgovor na taj trend, posebno u Kini, koja se snažno kreće u tom smeru.

Medicinske inovacije i napredak u Kini je toliki da neki stručnjaci predviđaju da će u bliskoj budućnosti zemlja postati moćna biotehnološka elektrana.

- Verujem da bi sledeća kompanija nalik Guglu u zdravstvu mogla da dođe iz Kine - smatra Jackson Zhu Weiyan, direktor i osnivač direktor i osnivač kompaije My Bio-Med.

Kompjuter, Kvantni kompjuter, Inteligencija, IQ, Tehnologija Foto: Pixabay.com

- Kina zaista prihvata inovacije -

Inovacije u zdravstvu se ubrzano razvijaju u zemlji poslednjih godina - od veštačke inteligencije i digitalne patologije do genetike i matičnih ćelija, uz brojne startapove i prelaze između biotehnologije i IT-a, uključujući velike podatke i preciznu zdravstvenu zaštitu.

Pohvalivši tempo razvoja, uz napomenu da je to mač sa dve oštrice, jedan od istraživača, Ksu Ksun, i predsednik BGI, pozvao je na više debata o inovacijama, regulaciji i odgovonosti.

- Moramo da budemo sigurni da ne ubijamo dobru tehnologiju - napomenuo je Ksu.

Takođe, nastavio je, važno je da vodimo razgovore ne samo o najnovijim istraživanjima i inovacijama, već i o "naučnoj odgovornosti".

Na panelu su podsetili na slučaj iz novembra prošle godine kada je kineski naučnik tvrdio da je uspeo da "napravi" genetski modifikovane bebe. To je ta moralna i etička zona i traženje granice za koju se biotehnolozi bore, jer svetska inovacija nastavlja da nadmašuje regulaciju.

Profeseor na Medicinskom fakultetu u Pekingu, opisao je kineske naučnike kao vredne, ali sa osećajem da kasne u vremenu, što je u nekim slučajevima rezultiralo skandalom.

Kineska vlada naporno radi na rešavanju nekih etičkih sivih zona s kojima se suočava biotehnološka industrija, s novim zakonima o prikupljanju podataka, koji su na snazi, uvodeći jača pravila za zaštitu privatnosti i sl.

Imajući u vidu svoj tempo razvoja, konkurentno okruženje i talente, mnogi u Kini pozitivno gledaju na perspektive biotehnološke industrije u zemlji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>