• 0
 ≫ 

Opomena sa WEF: "Svi smo mi putnici na istom brodu"

 ≫ 

Priznaje da se Kina suočava sa pritiscima, ali ističe da ostaju ključni igrač u svetu

  • 0
kina

Foto: Pixabay

- Svi smo mi putnici na istom brodu, i države moraju da nađu zajednički jezik - rekao je premijer Kine Li Kećijang na Svetskom ekonomskom forumu u Kini.

Kećijang je pozvao Svetsku trgovinsku organizaciju da se ne pokoleba u svojoj misiji slobodne trgovine, dodajući da Kina nastavlja da podržava STO.

Premijer je u svom govoru pomenuo i inkluzivnost i potrebnoj međudržavnoj saradnji.

- Kineski napori da se otvori prema drugim tržištima nisu samo koristili Kini nego i ostatku sveta - rekao je premijer Li. Ističe, da će dalje otvaranje nastaviti da jača globalnu ekonomiju.

Premijer Li priznaje da se kineska ekonomija suočava sa određenim pritiscima, koji utiču na poslovanje, izvoz i tržišna očekivanja.

- Vlada se suočila sa ekonomskim izazovima i preduzima proaktivne mere - rekao je i dodao da je Kina dovoljno otporna i fleksibilna da izdrži pritiske s kojima se suočava.

Premijer Li kaže da Kina želi "ravnopravne uslove". Otvaranje prema svetu i usklađivanje poslovanja sa međunarodnim pravilima će dati stranim investitorima jasnije i predvidljivije okruženje.

Premijer Li kaže da kineska ekonomija održava rast. Postizanje rasta od 6 do 6,5% je suštinski napredak, kaže on.

- Kina će nastaviti da teži većem ekonomskom razvoju i poboljšanju života ljudi - rekao je premijer dodajući da će i dalje igrati ključnu ulogu u razvoju globalne ekonomije.

Li kaže da Kina planira da podstakne"povoljno okruženje" za preduzeća smanjenjem poreza i naknada koje bi trebalo da smanje birokratiju i poveća rast i prihode od istraživanja i razvoja, ali i kaže da će kineska vlada stegnuti kaiš kako bi postigla svoje ciljeve.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>