• 2
 ≫ 

Elita odlazi: Ovogodišnji Davos bio je šou Grete i Trampa

 ≫ 

Klimatske promene bile su ključna tema na ovogodišnjem jubilarnom Davosu koji je ujedno proslavio i 50 godina postojanja

  • 2
Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp u svom maniru je nastupio i u govoru "prognao" proroke propasti, kako on zove današnje aktiviste. S druge strane, menadžeri mnogih kompanija i fondova već počinju da izbegavaju fosilna goriva.

Svakako, prateći i medijske izveštaje, Davos 2020 bio je šou Grete i Trampa.

Pa šta smo naučili o klimatskim promenama ove nedelje u Davosu? Preti li nam apokalipsa ili dolazi zelena svetla budućnost?

Davos je završen - Dok se jedni pakuju, drugi su slušali upozorenje "ledene kraljice"

 

Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP

Četvrti dan Davosa prošao je u znaku sumiranja utisaka, dok su posebno bile zapažene poruke "ledene kraljice". Ovaj jubilarni Svetski ekonomski forum, sudeći prema prvim izveštajima, nije bio bez napretka. Bar kada je reč o klimatskoj krizi i borbi protiv iste

15: 00 Davos je gotov

14: 35 Postoje bar mali znakovi napretka - čak iako ne ide sve tako brzo kako bi trebalo.

Na današnjoj konferenciji za novinare Isabele Akelson rekla je da su se klimatski aktivisti ove godine ozbiljnije pozabavili krzom nego ranije.

14: 00 U seocetu je i bivši američki potpredsednik Al Gore koji govori o današnjim "jeftinim, destruktivnim, ekstraktivnim poslovnim modelima".

Govoreći o problemu plastičnog otpada, Al Gore kaže da neke firme koriste "destruktivne prakse u te svrhe"

Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP

13: 21 Protesti "Petkom za budućnost"  trenutno se održavaju ispred Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu.

 

12: 57 Lagardova i Mnučin nisu saglasni oko poreza na ugljen dioksid.

Kako navodi, neke industrije u budućnosti biti biće manje profitabilne zbog toga.  Ona navodi i da je ključno za pokretanje akcije da se upamti "mantra" oglašavanja:

- Tri su stvari zbog kojih se ljudi kreću - seks, strah i pohlepa. Da se ne bavimo prvim, ostale dve moći će da pokreću akciju -

Lagardova govori o potrebi da se cene troškova prelaska na ekonomiju sa niskim udelom CO2, prevede na pravi način.

Mnučin, međutim, osporava to da zelene mere zaista mogu biti skupe - dodajući da je porez CO2 "porez na vredne ljude".

12: 27 Ploča se vrti ka klimi, američki ministar finansija Stiv Mnučun kaže da je to samo jedno od nekoliko važnih pitanja.

On navodi da su važne teme i zdravlje (aktuelno, s obzirom na koronavirus) i Bliski Istok. Mnučin navodi da Donad Tramp brine o čistom vazduhu i vodi. Napustio je Pariški sporazum, dodaje, jer je smatrao da nije fer.

 

12: 00 Lagarde strahuje da će se Evropa ove godine suočiti sa posledicama Bregzita.  Kako dodaje, pregovori oko budućeg odnosa Britanije s EU predstavljaju zabrinutost.

- Ne znamo tačno kakav će biti trgovinski odnos. I veliki je partner za evrozonu, tako da je to sigurno znak pitanja -

 

11: 40 Šefica MMF Kristin Lagard vratila se sa pauze i nastavlja da govori o globalnoj ekonomiji. Sada ima i ohrabrujuću poruku:

- U januaru 2020. smo na boljoj poziciji što smo bili u oktobru 2019. godine -

Postoje tri razloga za to: Trgovinske tenzije se povlače; 49 centralnih banaka snizilo je kamatne stope; čini se da se pad u industrijskoj proizvodnji zaustavlja. Zbog toga je MMF povećao prognozu rasta za 2020. godinu na 3,3% sa 3,1%.

11: 19 U svetu će ostati samo 5, 6 valuta

U svetu trenutno postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao da spadne na pet ili šest u narednih 20 godina, ocenio je brazilski ministar ekonomije Paulo Guedes na Svetskom ekonomskom forumu.

11: 00 Prototesti protiv Simensa

 

Klimatski aktivisti nastaviće da lobiraju protiv Siemensovog učešća u Rudniku uglja Adani u Australiji, kaže Luisa Nojbauer. Ona dodaje da su se aktivisti sastali sa generalnim direktorom kompanije Siemens.

10 : 30 Greta Tunberg, mlada aktivistkinja uskoro će održati konferenciju za štampu, zajedno sa kolegama.

10:14 Šefica Evropske centralne banke Kistin Lagarde upravo upozorava tržišta:

Ona je rekla da investitori ne bi trebalo da pretpostavljaju da je trenutna monetarna politika zaključana u doglednoj budućnosti samo zato što su zvaničnici fokusirani na pregled njihove strategije.

- Pogledajmo činjenice. Pogledajmo kako se razvija ekonomija -

U Davosu je u toku poslednji dan Svetskog ekonomskog foruma. On će biti nešto kraći i očekuje se da će biti završen ranije popodne.

Na ulicama se se već vide mnogi kako se pakuju, ali i kompanije skidaju svoje reklamne plakate.

Ali još se nije sve vratilo u normalu. Unutar Kongresne dvorane čuje se sve o stanju svetske ekonomije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>