• 3

Ostaće nam samo 5 valuta u celom svetu, dolar prvi nestaje

Evro bi mogao da zameni dolar, ali...

  • 3

U svetu trenutno postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao da spadne na pet ili šest u narednih 20 godina, ocenio je brazilski ministar ekonomije Paulo Guedes na Svetskom ekonomskom forumu.

Evropske države su pre 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, na primer, Francuske da putuju u Nemačku bez potrebe za promenom gotovine.To bi moglo da se ponovi u drugim delovima sveta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade, rekao je Guedes.

- Ako uzmete u obzir političku dimenziju i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet, šest valuta - dodao je.

U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutom, što znači da njegova vrednost raste u vreme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne su zemlje odlučile da vežu svoju valutu upravo za američki dolar. Međutim, u vreme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo naštetiti tim zemljama.

Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi da pomogne tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara. U tom slučaju alternativa bi bila evro, druga "kontinentalna valuta", područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AKT

    Rusija, kina, indija, južna afrika, i brazil su pet zemlje koje su u sastavu B R I C Sa da izbace dolar. Zanima me kako će Samo jednu od njih da unište?

  • AKT

    Oće oće čak i ono nemoguće.

  • Mlj1228

    Sve zemlje koje su to pokušale, ili su nestale, ili su im" vođe" proglašeni "diktatorima" i poubijani, ili su zavadili opozicione strane te države gde su se međusobno uništili. Jedine sile koje oni ne mogu još uništiti to su Rusija i Kina. O tome se vrše pregovori gde je se i Indija priključila, ali za sada je sve to u" zimskom snu". Sadam Husein I Gadafi su o tome pregovarali, kao i Iranski vođe, a rezultat znamo svi, i sve to pod plaštom "demokratije"!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke