• 0

5 stvari koje smo naučili o klimatskim promenama na Davosu 2020.

Klimatske promene bile su ključna tema na ovogodišnjem jubilarnom Davosu koji je ujedno proslavio i 50 godina postojanja. A i prateći i medijske izveštaje, Davos 2020 bio je šou Grete i Trampa

  • 0
Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP

Švedska tinejdžerka Greta Tunberg drugu godinu zaredom, rekla je biznisu i vladama da naprave drastične i hitne rezove u emisiji gasova sa efektom staklene bašte kako bi izbegli klimatsku katastrofu ka kojoj naučnici kažu da brzo idemo. Američki predsednik nije pomenuo klimatske promene i rekao da treba zanemariti "višegodišnje proroke propasti" i "prihvatiti sutra".

Pa šta smo naučili o klimatskim promenama ove nedelje u Davosu? Preti li nam apokalipsa ili dolazi zelena svetla budućnost?

Zemlja će preživeti; mi možda nećemo

 

Generalni sekretar UN-a Antonio Gjuteres rekao je: "Uništiće nas klimatske promene, a ne planeta. Ovo će za nas biti jasan pokazatelj da apsolutno moramo promeniti kurs."

"Čovečanstvo je objavilo rat prirodi i priroda uzvraća udarac na vrlo nasilan način", rekao je.

Princ Čarls imao je slično viđenje:

- Globalno zagrevanje, klimatske promene i razorni gubitak biološke raznolikosti najveće su pretnje koje je čovečanstvo ikada doživelo - rekao je. Njegov rad kao ekologa tokom godina obavljao je jer "nisam hteo da me optužuju da ne radim ništa, a da me preduhitre i negiraju problem".

Hitnooo

 

Jedan od razloga za rešavanje klimatskih promena je tako hitan, prema naučnicima, da smo blizu nekoliko "prelaznih tačaka" koje bi globalno zagrevanje moglo još više ubrzati.

Jedna od njih je i topljenje ledenih bregova. Profesor Gol Viteman objasnio zašto bi Arktik bez leda izazvao katastrofu za ceo svet.

Posao kao i obično?

 

Da li lideri u industriji prihvataju rizik? Mnogi, da.

- Fosilno gorivo, gorivo 20. veka - njegovi dani su odbrojeni - rekao je Endrju Liveris, bivši izvršni direktor kompanije DC koji je sada u odboru Saudi Aramka.

A to bi delom moglo uticati na to da investitori u narednim godinama prebace imovinu iz fosilnih goriva.

- Ako pogledate šta se događa u finansijama, imate jezgro finansijskog sistema, sve investitore, koji žele informacije o tome? O tranziciji (daleko od fosilnih goriva) - nadovezao se Mark Karni.

- U srži ovog sistema postavljaju se ova pitanja i da li ste na pravoj ili na pogrešnoj strani tog prelaska? A ako ste na pogrešnoj strani, šta ćete učiniti sa tim? -

Pranje na "zeleno"

 

Skot Minerd, glavni direktor za investicije u Guggenheimu, rekao je da nije dovoljno da se preduzme i preusmeri poslovanje - moraju da postoje finansijski razlozi da se oslobodi fosilnih goriva.

- Iako kompanije mogu azgovarati o svim divnim stvarima koje rade da bi bili "zeleniji", mora postojati jači smisao postavljanja podsticaja da se ovo reši - rekao je Minerd.

Njegov predlog? "Oporezujte CO2"

Drveće je dobro

 

Jedna klimatska inicijativa pokrenuta u Davosu dobila je jednoglasni aplauz - čak i od Donalda Trampa.

Reč je o projektu koji ima za cilj da uzgaja, obnavlja i čuva bilion stabala širom sveta kako bi se sačuvoa biodiverzitet.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>