• 0
 ≫ 

Da li se to nazire kraj višemesečnog sukoba Kine i vlasnika Alibabe?

 ≫ 

Ma je nakon sukoba sa državom nestao sa javne scene na skoro tri meseca

  • 0
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Foto: Tanjug/AP

Guverner kineske centralne banke signalizirao je Ant Grupi, čiji je vlasnik milijarder Džek Ma, da su vrata otvorena za debi ove kompanije na tržištu kaptala, što je možda znak da se odnosi zvanične Kine i ove kompanije napokon popravljaju.

NAime, Peking je pokrenuo kontrolu Maovih kompanija otkako je on u Šangaju 24. oktobra održao kontroverzni govor, u kojem je kritikovao kineski regulatroni sistem koji guši inovacije, a globalna bankarska pravila uporedio je tada sa "klubom za penzionere".

Nešto više od nedelju dana kasnije, početkom novembra, suspendovana je prva javna ponuda njegove kompanije "Ant Group" sa rekordnih 37 milijardi američkih dolara, koja je već imala odobrenje od kineskog nadzornog tela za vrednosne papire, a kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem decembra i zatražile od Ant grupe da restrukturira svoje poslovanje.

Guverner kineske centralne banke Gang Ji, rekao je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da bi do prve javne ponude Ant grupe moglo da dođe pod pravim okolnostima.

On je objasnio stopiranje ponude kao "komplikovanu stvar" i napomenuo da uprkos vidljivim benefitima koje donose velike tehnološke kompanije, one dovode i do rizika od monopola i kršenja prava potrošača, zbog čega je potrebna kontrola države.

Ma je nakon sukoba sa državom nestao sa javne scene na skoro tri meseca. Njegov nestanak sa javne scene pokrenuo je spekulacije o tome gde se nalazi, pogotovo u trenucima kada je vrednost njegove kompanije počela naglo da opada.

Ipak, milijarder se nedavno, posle tri meseca susreo sa 100 seoskih učitelja iz Kine, a susret se odigrao preko video sastanka, pišu lokalni poljoprivredni mediji.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari