• 1
 ≫ 

Ekonomska elita u senci problema: Inflacija muči najveće privrede, ali se izbegava reč resecija

 ≫ 

Lagard odbacila je danas spekulacije da evrozona ide ka recesiji

  • 1
Davos, Svetski ekonomski forum

Foto: Tanjug/AP

Politički i poslovni lideri sastali su se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u trenutku kada se inflacija nalazi na najvišem nivou u velikim ekonomijama, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Evropu.

"Imamo najmanje četiri krize koje su isprepletene. Imamo visoku inflaciju...imamo energetsku krizu...imamo siromaštvo hrane, imamo klimatsku krizu. I ne možemo da rešimo probleme ako se koncentrišemo samo na jednu od kriza", izjavio je nemački vicekancelar Robert Habek, preneo je Rojters.

''Ako nijedan od problema ne bude rešen, zaista se bojim da ćemo upasti u globalnu recesiju sa ogromnim efektom na globalnu stabilnost'', rekao je Habek tokom panel diskusije.

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva rekla je da su rat, pooštreni finansijski uslovi i šok cena, posebno hrane, "potamnili" izglede u poslednjih mesec dana.

Upitana na panelu da li očekuje recesiju, Georgijeva je odgovorila da je ne očekuje u ovom trenutku, ali da to ne znači da ona ne dolazi u obzir.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, koja će danas govoriti u Davosu, upozorila je da su rast i inflacija na suprotnim putevima, jer sve veći pritisci na cene obuzdavaju ekonomsku aktivnost i uništavaju kupovnu moć domaćinstava.

"Rat Rusije i Ukrajine bi se mogao pokazati kao prekretnica za hiperglobalizaciju", navela je ona danas u blogu.

"To bi moglo da dovede do toga da lanci snabdevanja postanu manje efikasni neko vreme i tokom tranzicije i da stvori upornije pritiske troškova za privredu", dodala je Lagard.

Lagard odbacila spekulacije da evrozona ide ka recesiji

Lagard odbacila je danas spekulacije da evrozona ide ka recesiji.

Davos, Svetski ekonomski forum

Foto: Tanjug/AP

„U ovom trenutku ne vidimo recesiju u evrozoni. Ne razmatramo to kao najniže polazište u našim scenarijima“, rekla je Lagardova za tv "Blumberg" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ona je nabrojala „najnžu stopu" nezaposlenost u zoni jedinstvene valute, veliku štednju domaćinstava i izglede za snažnu letnju sezonu turističke industrije kao sile koje će ublažiti negativne uticaje rata u Ukrajini i rastuće inflacije.

Evro je nakon emitovanja njene izjave neutralisao pad prema američkom dolaru zabeležen na ranom trgovanjui i dostigao najviši nivo od 1,0724 dolara, a ojačao je i u odnosu na druge valute, uključujući švajcarski franak i britansku funtu, prenosi njujorška agencija.

Prvo povećanje kamatne stope trebalo bi da se dogodi u julu, navela je ona.

Lagardova je odbila da kaže da li ECB možda razmišlja o povećanju kamate za 50 baznih poena, navodi "Blumberg".

Video: Otvoren Kopaonik biznis forum: Kisić Tepavčević poručila da je cilj tržište rada dostupno svima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • ŠUMADINAC

    24. maj 2022 | 11:28

    E moji EU političari videćete vi još šta su muke pa kad sledeći put rešite da neku zemlju unistite malo bolje da razmišljate a ne svaka druga reč SANKCIJE to će da vam se obije o glavi !!!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>