• 1

Liberland u Davosu se predstavio kao "novi Singapur": "Država za blokčejn i IT"

Predsednik slobodne države je bio pozvan kao glavni govornik u salonu za partnere Goal 17 tokom nedelje Svetskog ekonomskog foruma

  • 1
World Economic Forum, Svetski ekonomski forum, Davos

Foto: Tanjug/AP

Vit Jedlička, predsednik Liberlanda, govorio je kao počasni gost i glavni govornik tokom Svetskog ekonomskog foruma.

Predsednik je predstavio Liberland kao inkubator za inovativna upravljačka rešenja, razvoj i očuvanje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva.

"Ustav ograničava domet vlade i obezbeđuje minimalni regulatorni nered. Naš sistem je zasnovan na razdvajanju između države i privrede, inspirisan zemljama poput Švajcarske. Radikalna transparentnost je ključ uspeha, kao i stalne povratne informacije ali i mere kao što je javno mjenje ili smena ključnih zvaničnika", naveo je on.

Vit Jedlička je predstavio Liberland kao „novi Singapur“, državu 21. veka za blokčejn i tehnologiju. Predsednik je pomenuo i značaj razvoja Metaverzuma.

Na WEF je jedna od važnih tema bila i održivi razvoj (SDG-17), i kako razvijati alate koji imaju za cilj da izgrade svet za bolje sutra. Predsednik Liberlenda se fokusirao na cilj koji je WEF označio kao „SDG-17.1“: unapređenje prihoda od naplate poreza.

Jedlicka je ponudio svoju viziju, koje je zapravo rešenje Liberlanda: Dobrovoljni porezi.

"Liberland pokazuje put predstavljanjem sistema Liberland Merits, simbol izbora. Ljudi, u stvari, mogu da glasaju koristeći stanje u novčaniku. Što je najvažnije, ljudima je dozvoljeno da ne plaćaju poreze tamo gde ne vide smisao, gde ne žele da "hrane" državne projekte koje smatraju beskorisnim", naveo je on. .

"Liberland nastoji da pokaže kako bi politički sistem za 21. vek mogao da funkcioniše u praksi. Izgradio je snažno međunarodno prisustvo i nastavlja da jača", precizira.

Država Liberland trenutno pored aktivnog predsednika, ima dva zamenika predsednika i pet ministara. Oni su zajednički zaduženi za bezbednost, pravni sistem i diplomatiju. Sve ostalo prepušteno je slobodnom tržištu.

Potpune ekonomske slobode, dobrovoljni porezi, internet valuta, zagarantovana potpuna politička i građanska prava svakom pripadniku nacije nekom može delovati kao utopija, ali predsednik ove neobične države Vit Jedlička se ne osvrće na slične primedbe.

Video: Činjenice o Davosu koje niste znali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari