• 30
 ≫ 

Vučić iz Davosa: Imali smo priliku da u sat vremena Srbiju predstavimo kao investicionu destinaciju za Koreju

 ≫ 

Pored predsednika Vučića, Srbiju predstavlja i ministarka kulture Maja Gojković

  • 30
Aleksandar Vučić, WEF, Svetski ekonomski forum Biznis Printskrin: Tanjug

"Veoma koristan dan, imali smo priliku da u sat vremena Srbiju predstavimo kao investicionu destinaciju za korejske kompanije sa bukvalno najvažnijim ljudima iz Koreje. Večeras ćemo prisustvovati i prijemu i to je za nas ogroman pomak jer kao što vidite mnoge zemlje centralne Evrope razvile su se, udvostručile svoj BDP, upravo zahvaljući korejskim kompanijama", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Davosa, gde prisustvuje na 53. po redu Svetskom ekonomskom forumu (WEF).

- Mi smo do sada imali nekoliko radno intenzivnih kompanija koje su došle u našu zemlju, do one u Smederevskoj Palanci, Zrenjaninu. E sad verujemo da možemo mnogo više da dobijemo iz toga i sa ljudima iz neke vrste njihove privredne komore, oni određuju gde će koje kompanije da idu, njihovi prometi su na godišnjem nivou od po 140 milijardi dolara - dodao je predsednik.

Kako je Vučić dalje naveo, najviše reči je bilo o dešavanjima u Ukrajini.

"Niko ovde ništa ne priča o politici, sem o Ukrajini protiv Rusije. Važno je da znamo šta se zbiva u svetu, i glavna tema je Bajdenov akt koji bi trebalo da smanji ogromne investicije i inflaciju. Ali suština nije ta. Ideja je da se Amerika reindustrijalizuje, da se obnovi infrastruktura, da se uloži u zdravstvo, čipove i savremene tehnologije što treba da omogući dalju dominaciju Sjedinjenih Američkih Država u svetu. To je investicija od 430 milijardi evra, kada sve to imate u vidu, Evropa nije očekivala da će t0 da se desi - pojašnjava Vučić.

- Oni to pokrivaju jednim delom iz realnih izvora, oko 124 milijarde većim oporezivanjem bogatih ljudi u zemlji. Time Bajden pokazuje da podržava radnička prava, da vrati sirotinji što je moguće više, da im da jeftiniju struju i jeftiniju zdravstvenu zaštitu, a da bogatima uzme mnogo više - dodaje.

Vučić ističe da je zbog toga Evropa zatečena.

- Evropa je zatečena jer zna da će to da stvori komptetivnu konkurentsku sposobnost i prednost za američku stranu. Upravo smo slušali kancelara Šolca i on je ponovio isto što i Ursula fon der Lajen, očigledno već postoji dogovor među evropskim liderima, da se ide na smanjenje teških ograničenja po pitanju državne pomoći. Mi nismo mogli da pomažemo našim kompanijama zbog evropskih regulativa, a sada će sve to da se olabavi. Tu će najveći da opstanu i budu jaki, Amerikanci, Nemci... A ostali videćemo kako će. Pred nama su veoma teška vremena, posebno u političkom smislu - dodaje predsednik.

Aleksandar Vučić, WEF, Svetski ekonomski forum Biznis Printskrin: Tanjug

Vučić je imao priliku da se sastane sa liderima iz regiona, ali i sa španskim i belgijskim premijerom, a očekuje ga i prijem sa Kristalinom Georgijevom, razgovor sa korejskim predsednikom i večera sa regionalnim liderima.

Na pitanje novinara da li je bilo reči sa korejskim kompanijama o proizvodnji litijumskih baterija i čipova, predsednik je odgovorio:

- Odustali smo od nečega od čega se nijedna zemlja ne bi odrekla. I nastaviću to da govorim. Bili su tu i predstavnici njihovih automobilskih industrija, nadam se da ćemo nešto više uraditi. Dogovorili smo prve korake o njihovim posetama.

Osnivač WEF-a, Klaus Švab, izjavio je juče da se svet nalazi u periodu reglobalizacije, da postaje međuzavisniji, ali da će, sa druge strane, biti mnogo više odnosa na osnovu poverenja.

Švab je za WSJ pojasnio da će do toga doći jer "svet nije u stanju da kreira potrebne norme, kao ni neophodna pravila, koja može da deli".

Na sastanku, koji će trajati do 20. januara, okuplja se rekordan broj biznismena, predstavnika najvećih svetskih kompanija, lidera država i poznatih ličnosti, među njima i predstavnici Srbije.

Forum u poznatom švajcarskom zimovalištu poslednji put je održan u tradicionalnom terminu, u januaru, 2020. godine, pošto je 2021. bio organizovan virtuelno, a 2022. je održavanje bilo pomereno za maj zbog korona virusa.

Pored predsednika Vučića, Srbiju predstavlja i ministarka kulture Maja Gojković.

Glavne teme će, prema najavama organizatora, biti kako rešiti globalne ekonomske i ekološke izazove, rat u Ukrajini i brojna druga aktuelna pitanja.

Video: Tijana nam otkriva kako graditi karijeru u Beogradu, a kako u Njujorku i šta je human design?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    18. januar 2023 | 17:07

    Mislis da predstavis Srbiju kao zemlju robova!!!!!

  • Preduzetnik

    18. januar 2023 | 17:54

    24 godine imam privatnu firmu, 5 zaposlenih. Napravili smo poslovni objekat uz puno muke i odricanja placajuci sve moguce i nemoguce takse i poreze, od kupovine zemljista preko izgradnje do sada ishodovanja upotrebne dozvole za objekat od 500m2 na ime poreza i taksi 50.000 eura. Tako ja tako svi koje znam kod mene u okolino i onda oni od tih para plated kinezima, japancima, indijancima sve zivo i nezivo, oni samo donesu prljavu tehnologiju i hvataju kajmak dok im drzava placa doprinose za radnike. Ovo je propast

  • Istina

    18. januar 2023 | 16:47

    Nisi ni trebao dolaziti u Švajcarsku, kao ni ministarka kulture ( bas je kultura na nivou u Srbiji), niko nikoga ne poštuje.. Politika teška nula...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>