• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta to beše kripto? Elita iz Davosa ima nove teme za razgovor: Nvidia je pokrenula revoluciju

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Globalne tehnološke kompanije se svakodnevno bore da zauzmu vodeću poziciju u svetu AI

  • 0
davos 2024 Foto: Lian Yi / Xinhua News / Profimedia

Poslednjih nekoliko godina, firme za kriptovalute su dominirale na Svetskom ekonomskom forumu, promovišući svoju robu. Ali 2024. godine, veštačka inteligencija je preuzela vlast. Neke od najvećih svetskih kompanija promovišu svoje proizvode i usluge veštačke inteligencije, i imaju da poruče samo jedno: „Veštačka inteligencija je budućnost“.

Ova promena naglašava brz rast investicija i interesovanja u domenu veštačke inteligencije (AI) prošle godine, izazvan eksplozijom popularnosti ChatGPT-a, odnosno čet robota koji je razvila kompanija OpenAI krajem 2022. godine.

Globalne tehnološke kompanije se svakodnevno bore da zauzmu vodeću poziciju u svetu AI i, verovatno, nadaju se da će njihove izjave i prezentacije u Davosu "odjeknuti daleko".

Od Intela do Sejlsforsa, američke kompanije na svojim objektima (kancelarijama), postavljenim u Davosu, imaju zalepljene natpise u duhu veštačke inteligencije i njenih potencijala. A onda, tu je i "AI House", prostor za događaje koji su organizovale razne kompanije, uključujući švajcarsku telekomunikacionu firmu Swisscom.

davos 2024 Davos 2024 / Foto: HALIL SAGIRKAYA / AFP / Profimedia

AI dominira tzv. Promenadom u Davosu mnogo više od kripto firmi, preokrenuvši tako trend iz prethodnih nekoliko godina. Na primer, na Svetskom ekonomskom forumu u januaru 2022, čak i nakon što je cena kriptovaluta pala, kompanije su reklamirale "Bitkoin Pica dan" i nezamenljive tokene.

U januaru 2023. godine, kada je počela kripto zima, kompanije su "povukle ručnu" kada je reč o trošenju gotovine u Davosu, ali je i dalje bilo snažno prisustvo te industrije na najvećem ekonomskom skupu na svetu, uključujući misteriozni narandžasti bitkoin automobil.

Dominacija AI, zapravo, ima smisla

Pokazatelj Emerging Tech Indicator, kompanije "PitchBook", koji pruža uvid u tehnološke startape u ranoj fazi i njihove investicije, otkrio je da su startapi koji se bave veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem privukli daleko više investicija u trećem kvartalu 2023. godine.

Rastuća tehnologija je zaradila oko 600 miliona dolara tokom tri meseca, u poređenju sa nešto više od 100 miliona dolara za Web3 i decentralizovane finansijske kompanije. Nvidia , koja je bila promoter AI-a na javnim tržištima, zabeležila je rast akcija od 239% u 2023. godini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>