• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednica Švajcarske pozvala na manje elitističko razmišljanje, kineski premijer na unapređenje saradnje

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Li Ćiang istakao je da inovacije ne bi trebalo da se koriste za ograničavanje drugih nacija

  • 0
kineski premijer, švajcarska predsednica, viola ambher Foto: Tanjug/AP

Predsednica Švajcarske Viola Amherd u svom uvodnom obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu apelovala je na globalne lidere da vrate izgubljeno poverenje. Amherd se takođe oslonila na moto ovogodišnjeg WEF-a, "obnova poverenja", za koji je rekla da nije samo lepa fraza, već i grub znak da je međusobno poverenje u globalnoj zajednici na lošem putu.

"Deo stanovništva ne veruje svima nama koji smo ovde okupljeni", dodala je švajcarska predsednica u Davosu. Apelovala je na odgovornost prisutnih da povrate poverenje obezbeđivanjem pravila koja garantuju otvorenu i transparentnu razmenu, postizanje kompromisa i pouzdanost.

Amherd se obratila ne samo državama, već i organizacijama u multilateralnom sistemu. Svi moraju sprečiti da politika moći uništi temelje života, rekla je ona. Stoga je hitno potreban stvarni napredak u ekološkoj transformaciji. Na kraju, međutim, i sporazumi se moraju sprovoditi, jer je to jedini način da se stvori poverenje.

- Mnogi od vas u ovoj prostoriji imaju priliku da ojačaju koheziju i društvenu ravnotežu u svojim kompanijama - rekla je Amherd, a prenosi swissinfo.ch.

Kada se navodna elita slavi kao "odvojena kasta", dok mnoge porodice jedva sastavljaju kraj s krajem, raste nepoverenje. Vlade tada mogu da daju predloge, ali ih niko ne sluša.

- Oni koji komanduju treba da isporuče - nastavila je švajcarska predsednica. Švajcarska to čini radeći na izgradnji novog poverenja, na primer kroz svoje tradicionalne diplomatske „dobre usluge“ ili kao članica Saveta bezbednosti UN.

Švajcarska želi da doprinese pronalaženju rešenja, uprkos sve većoj tendenciji ka blokiranju razmišljanja. Nismo prepušteni na milost i nemilost negativnim trendovima, rekla je Amherd i dodala: "Možemo da ih razbijemo – idemo na posao".

Ko sve prisustvuje na Forumu ove godine?

Kineski premijer Li Ćiang, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i savetnik UN za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan su među visokim govornicima koji se obraćaju delegatima u Kongresnom centru švajcarskog grada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Davos.

Fon der Lajen: Rusija "propada" vojno i ekonomski

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da Rusija "propada" i vojno i ekonomski.

- Rusija ne uspeva u ostvarivanju strateških ciljeva. To je pre svega vojni neuspeh - rekla je ona, napominjući da je Ukrajina do sada zadržala svoju „slobodu i nezavisnost“ u skoro dvogodišnjem ratu sa Moskvom.

- Neuspeh Rusije je takođe ekonomski - rekla je Fon der Lajen, ističući uticaj sankcija na izolaciju zemlje od trgovine sa zapadnim saveznicima.

"Rusija sada zavisi od Kine", pojasnila je dok je Ukrajina „bliža nego ikad“ na svom putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Li Ćiang: Kina je dokazala da je zemlja "vredna poverenja"

Kineski premijer istakao je da inovacije ne bi trebalo da se koriste za ograničavanje drugih nacija. 

- Da bi se konkurencija održala zdravom i pružila najveću vitalnost, jedini način je unapređenje saradnje - rekao je Li na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prenosi CNN.

Dodao je da se Kina pokazala kao "vredna poverenja“ i pozvao je zemlje "svih strana" da se međusobno odnose iskreno. Poverenje između zemalja omogućilo je globalizaciju u proteklim decenijama, rekao je on, ali je dodao da je u skorije vreme „erodirano".

Li je predložio pet načina za obnovu poverenja, sa jačanjem koordinacije makroekonomske politike kao njegovu prvu tačku.

- Suočeni sa globalnim krizama, fragmentirani i odvojeni odgovori će samo učiniti svetsku ekonomiju krhkijom - rekao je on. Takođe je pozvao zemlje da ojačaju industrijalizaciju kako bi „lanci snabdevanja bili stabilni i glatki“, kao i da sarađuju na nauci i tehnologiji kako bi inovacije „tekle“.

Zeleni razvoj i smanjenje jaza između razvijenih i zemalja u razvoju bile su njegove poslednje tačke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>