• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zelenski: "Jedan čovek je ukrao najmanje 13 godina mira"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Forum je prilika za Zelenskog da se založi za slučaj Ukrajine za nastavak vojne i humanitarne pomoći pred desetinama šefova država i vlada, kao i poslovnih lidera

  • 1
vladimir zelenski, davos, svetski ekonomski forum, wef Foto: Tanjug/AP

"Ruski predsednik Vladimir Putin ukrao je godine mira i preti ne samo Ukrajini već i širem svetu", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Svetskom ekonomskom forumu danas.

- Jedan čovek je ukrao najmanje 13 godina mira, zamenivši ih bolom, bolom, bolom i krizom koja utiče na ceo svet - rekao je predsednik Ukrajine u svom uvodnom obraćanju u Davosu.

Zelenski je rekao da je grešio svako ko je verovao da će se rat obuzdati u Ukrajini, upozoravajući da bi se on lako mogao proširiti van granica zemlje.

On se ranije sastao sa međunarodnim investitorima, insistirajući na zahtevu Ukrajine za privatne investicije. Forum je prilika za Zelenskog da se založi za slučaj Ukrajine za nastavak vojne i humanitarne pomoći pred desetinama šefova država i vlada, kao i poslovnih lidera.

Forum dolazi u trenutku kada stalna podrška Kijevu izgleda klimavo, imajući u vidu sve veći zamor od rata i predstojeće izbore u Evropskom parlamentu i SAD koji bi mogli da promene izbor vojne pomoći prenose strani mediji.

Zelenski se sastao i sa menadžmentom JPMorgana i drugim međunarodnim investitorima.

- Za nas je važno da privučemo privatni kapital za obnovu Ukrajine. Nadamo se da će JPMorgan pomoći da privučemo veliki broj globalnih investicija i korporacija u ukrajinsku ekonomiju - rekao je ukrajinski predsednik za Telegram.

Predsednički kabinet saopštio je da se Zelenski sastao sa "najvećim finansijskim fondovima na svetu". Sastanku je prisustvovao i potpredsednik BlackRock-a Filip Hildebrand, kao i osnivač Bridgevater Associates Rej Dalio, suosnivač i kopredsednik privatne investicione kompanije The Carlile Group, Dejvid Rubinštajn, osnivač i vlasnik Della, Majkl Del, direktor investicione kompanije Blackstone Group, Stiven Švarcman, australijski preduzetnik Endru Forest i osnivač ArcelorMitala Lakšmi Mital.

Zelenski je takođe naglasio važnost razvoja i implementacije "mešovitih mehanizama finansiranja koji kombinuju privatni i javni kapital". Takođe je imao priliku da se sastane i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom sa kojim je, kako je naveo, "razgovarao o mnogim važnim pitanjima“.

- Situacija na ratištu, odbrambene potrebe naše zemlje, dalje jačanje ukrajinskog sistema PVO, priprema sledećeg samita NATO-a u Vašingtonu, rad sa partnerima na bilateralnim bezbednosnim sporazumima u okviru deklaracije G7, koja će biti na snazi sve dok Ukrajina ne uđe u NATO - rekao je on, zahvalivši vojnom savezu na „stalnoj podršci“.

Ukrajina vrši pritisak na NATO da ubrza pristup toj organizaciji, iako su šanse za članstvo u bliskoj budućnosti male s obzirom na aktivan rat u Ukrajini i rezerve zemalja poput Turske i Mađarske.

Evo šta je prošle godine Zelenski govorio u Davosu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    16. januar 2024 | 16:54

    STA CE FASISTA ZELENSKI U DAVOSU....O CEMU ON MOZE DA PRICA.. . KAKO JE UGNJETAVAO...UBIJAO I RUSIO LJUDSKA PRAVA RUSIMA U UKRAJINI......I SA ZAPADOM SPREMAO NAPAD NA RUSIJU.....PUTIN GA JE PRETEKAO I SAD OD UKRAJINE JE PITANJE STA CE OSTATI.....SAD SU UNISTILE NEMACKU I CELU EVROPU....JEFTINOG GASA NEMA NI UGLJA....A SKUPI GAS PRODAJE AMERIKA I SBOJE ORUZJE KOJE NE RADI NA RUSKOJ ZIMI....EU JE PROPALI PROJEKAT

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>