• 49
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić u subotu predstavlja važan plan za razvoj zemlje: Prosečna plata 1.400 evra do kraja 2027. godine

J. V.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Podsetio je na povećanje plata medicinskih sestara i lekara, i istakao da će ono biti višestruko veće i u obimu i proporcionalno od svega do sada o čemu je pričao

  • 49
Aleksandar Vučić plate pare penzije novčanik Foto: A. Nalbantjan, TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da će u subotu predstaviti veoma važan plan za razvoj zemlje i realni rast životnog standarda građana i istakao da plan predviđa da prosečna plata dostigne 1.400 evra do kraja 2027. godine.

Na pitanje novinara šta se to krije iza tog plana jer u nekim dnevnim novinama se pitaju "šta se krije iza Vučićevog plana ili Maršalovog plana" i za koga je to dobro, da li za narod ili za njega i SNS, Vučić je rekao da je to plan za narod i razvoj Srbije, prenosi Tanjug.

"Oni hoće da kažu - Vučić bi da gradi puteve, Vučić bi da gradi nešto drugo, zato što od toga imaju koristi, dodao je Vučić.

"Mi očekujemo da plate budu i izaći ćemo sa tim planom do 1.400 evra do kraja 2027. godine. Znači, gotovo četiri i po puta tačno više nego što je bilo pre 2012. godine. Dakle, za samo 15 godina, ne u dinarima, već u evrima, četiri i po puta porašće plate zaposlenih, ne u javnom sektoru, već i u javnom i privatnom sektoru Srbije", naglasio je Vučić.

Kada je reč o inflaciji i rastu plata, predsednik kaže:

"Reći ćete - koja je stopa inflacije? Da pokrijete, možda bi bilo dovoljno da bude za 40 odsto, možda i 45 odsto veća plata, da bude do nekih 500 evra i da kažete da vam je na istom nivou. Ali će biti 1.400 evra, biće od toga tri puta više i govorimo o realnom povećanju životnog standarda građana. To je ono za šta se borimo", rekao je Vučić.

Podsetio je na povećanje plata medicinskih sestara i lekara, i istakao da će ono biti višestruko veće i u obimu i proporcionalno od svega do sada o čemu je pričao.

"Ja sam slušao da govore da sa meričkom kompanijom Behtel neko uzima novac. Ajde probajte da uzmete novac sa Behtelom. Da vidite na kojim ćete poternicama svetskim sve da završite i šta će sve da rade Amerikanci protiv takvog. Ajde probajte da uzmete te pare. Samo da biste vi razumeli o kakvim lažima je reč", naveo je Vučić.

Plan za razvoj Srbije

Zamolio je građane da isprate predstavljenja novog plana za razvoj Srbije u subotu, na praznik svetog Jovana.

"Mi sad nemamo nikakve izbore. Nemamo ništa. Za nas je važno samo da pokažemo ljudima šta ćemo da radimo i da zajednički u to uđemo. Da tražimo pomoć i podršku, učešće, da i oni zarade, ali da doprinesu svojom radom, trudom i onima koji drugačije misle, svima koji drugačije misl da pružimo ruku da pokažemo - ovo je naša zemlja", naglasio je Vučić.

Istakao je da mi nemamo drugu zemlju od Srbije i pozvao sve da se za nju bore.

"Hajde da se izborimo za nju. Imamo teške spoljnopolitičke okolnosti. Čuli ste Salivenu koji danas kaže, posle Ursule fon der Lajen koja je imala žestok antiruski govor, da obično svi političari kažu da živimo u najteža vremena. Ali, on kaže - mislim da su ovo svakako ili objektivno najteža vremena. Dakle, to je ono što oni kažu. Za našu zemlju ja ne mogu da kažem da su to teža vremena od vremena provođenja agresija na našu zemlju. Ali da li su kompleksnija, složenija, u političkom smislu sve obuhvatnija i teža nego bilo koje druge - pa i jesu", naveo je Vučić.

Mnogo toga pokriveno budžetom za ovu godinu

Naglasio je da je važno da sve zamke političke da izbegnemo, a da istovremeno Srbija grabi napred.

"Idemo da guramo zemlju napred. Zato smo morali da napravimo ovaj plan. Videćete, to nije samo ono što ste mogli da vidite u budžetu. A tu je već impresivno mnogo toga pokriveno za ovu godinu. Videćete šta će biti u budžetu za 2025. i za 2026, kakvi su sve projekti. Ne samo za puteve, pruge, domove zdravlja i drugo, videćete neke velike stvari. Videćete šta ćemo da radimo u digitalizaciji i onome što je ovde glavna tema veštačke inteligencije, kako da je koristimo u interesu građana itd. Govorićemo o primanjima ljudi, o penzijama, platama, minimalcima, zaposlenosti", rekao je Vučić.

Kazao je da će se govoriti i o reindustrializaciji, ogromnom ulaganju u energetski sektor i drugim oblastima.

"Da idemo u dalje nove industrijske zone, kako i na koji način da ih pravimo, kako da idemo u tzv. integralni i ravnomerni razvoj", naveo je Vučić.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić: Prosečna plata u Srbiji će do polovine 2025. dostići 1.000 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    16. januar 2024 | 19:57

    Ko živ,ko mrtav ' 27. , i tako u nedogled,a život prolazi pored nas !

  • Najed

    16. januar 2024 | 19:26

    Dosta bre čoveče rekoh već popeo si se na grbaču pa ne znaš da siđeš pa da si najbolji dosta bre!

  • Ja

    16. januar 2024 | 19:21

    Imam preca posla u subotu. U stvari, sve mi je prece od ovoga

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>