• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Antonio Gutereš iz Davosa poručio šta je jedino rešenje za svet u ovom trenutku

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma počeo je pod sloganom Obnova poverenja, a do 19. januara će ugostiti oko 3.000 zvanica

  • 1
Antonio Gutereš Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, u svom obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu istakao je da geopolitčke podele u sadašnjem svetu sprečavaju rešavanje globalnih izazova i da su nephodne reforme globalnog upravljanja da bi se čovečanstvo izborilo sa pretnjama.

"Verujem da možemo da izgradimo novi multipolarni globalni poredak, sa novim mogućnostima za liderstvo i sa ravnotežom i pravdom u međunarodnim odnosima", rekao je Gutereš i dodao da jedino rešenje predstavlja "reformisani, inkluzivni, umreženi multilateralizam".

On je naglasio da moto ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu "Obnova poverenja", nije slogan ili PR kampanja, već da prava obnova poverenja zahteva temeljne reforme globalnog upravljanja.

"Institucije i okviri globalnog upravljanja, od Saveta bezbednosti do sistema Breton Vudsa, stvoreni su pre 80 godina. Ne možemo da gradimo budućnost za naše unuke sa sistemom izgrađenim za naše bake i deke", zaključio je Gutereš.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma počeo je u ponedeljak u Davosu pod sloganom "Obnova poverenja" i do 19. januara će ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije (oko 3.000 zvanica ukupno).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>