• 61

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić razgovarao sa predstavnicima Rio Tinta u Davosu: "Moraju da ponude najčistije rešenje"

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekao je da je pitanje za budućnost da li ćemo moći da se dogovorimo ili ne, ali da je važno da ih saslušamo

  • 61
Aleksandar Vučić Davos Svetski ekonomski forum Printskrin: TV PInk

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je imao težak razgovor sa predstavnicima Rio Tinta i da se naša zemlja suočava sa pitanjem da li će ta kompanija podneti protiv nas tužbu ili ne, ali i sa pitanjem da li ćemo prihvatiti celokupnu agendu rasta ili ne.

- Razgovarao sam sa ljudima iz Rio Tinta i gledao, u skladu sa onim što se dešava - demonstracije su svuda u svetu, i pričao sa njima o brojevima. Oni znaju za odluku naše vlade. Mi se suočavamo hoće li oni ili neće da podnose tužbu - rekao je Vučić novinarima.

Kaže da je njegova pozicija kao predsednika nešto drugačija, kao nekog ko ima autoritet, jer je dobio veliko poverenje naroda i da nikada nije krio šta misli o Rio Tintu.

- Želim da razgovaram i sa Anom Brnabić i drugima, imali smo težak razgovor i rekao sam da moraju da ponude najčistije rešenje kojim naš narod mora da bude zadovoljan, najviše standarde u svetu za prirodu i ljude koji će da rade. I pitao sam prvi put kolika će biti plata zaposlenih. Najniža neto plata bi bila 1.000 evra na zapadu Srbije, a tek ostali uticaji... Nivo investicija u pet godina bio bi svake godine na 20 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija. Zamislite samo kako bi to ojačalo Srbiju - naglasio je Vučić.

Rekao je da je pitanje za budućnost da li ćemo moći da se dogovorimo ili ne, ali da je važno da ih mi saslušamo.

- I idemo pred narod i otvoreno razgovaramo o svemu, ne a priori. Da pitamo mogu li naši ljudi da budu sigurni, da li mogu da budu čiste naše planine i reke, ali to nije posao za danas ili sutra ili prekosutra, već za sledeću vladu. O tome sam morao da razgovaram i molio sam ih da ne preduzimaju mere zaštite svojih interesa - rekao je Vučić.

Naglasio je da je to i pitanje hoćemo li prihvatili ili ne, celokupnu agendu rasta naše zemlje. Vučić je dodao da je Rio Tinto bio prisutan u Srbiji odlukom nekih drugih vlada od 2004. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милојко

    17. januar 2024 | 16:59

    Прецедниче зар вам није јасно! Срби не желе копање литијума у свом дворишту!!!!

  • Milan

    17. januar 2024 | 16:32

    Rio Tinto ne. Dosta je Tito rio.

  • Mihajlo

    18. januar 2024 | 10:30

    Najcistije resenje za Srbiju je da ga kopaju negde drugde. S obizrom da je Srbija mala zemlja povrsinski, ovakav rudnik bio imao ogromne ekoloske posledice po prirodu i zdravlje stanovnistva.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>