• 13

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ako ostvarimo privredni rast veći od tri i po odsto, mi strahovito dižemo plate i penzije"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik je naveo da se konačna procena očekuje za mesec do mesec i po dana

  • 13
Aleksandar Vučić plate pare penzije novčanik Foto: A. Nalbantjan, TV Pink

Aleksandar Vučić izjavio je da će danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pratiti obraćanja argentinskog predsednika, španskog premijera i francuskog predsednika, kao i da će verovatno sa njima imati i određene razgovore. Dotakao se i tema plata i penzija, i kako je istakao, ako postignemo željeni privredni rast - biće i strahovitog podizanja plata i penzija, kao i životnog standarda uopšte.

- Verovatno ću sa njima da imam i određene razgovore, dakle ne duge, ali svakako da razmenimo mišljenje po ključnim pitanjima. Posle toga imamo najvažniji sastanak ili panel po pitanju Zapadnog Balkana. Ne znam da li ću izdržati na poslednjoj, važnoj večeri da ostanem - rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Naglasio je da puno energije troši na sastancima jer mora da bude veoma skoncentrisan, kako ne bi napravio neku grešku.

- Ako budem uspeo, stvarno biću onda posebno zadovoljan i onda večeras nazad u Klosters oko 23 sata - rekao je predsednik.

Naglasio je da veruje da, uz pomoć privrednog rasta i ekonomskog oporavka SAD, EU i Kine, i naša zemlja može da ima stopu privrednog rasta veću od tri i po odsto.

Kako je rekao, to bi značilo da plate i penzije "idu gore na ozbiljan način".

- Ako ostvarimo privredni rast veći od tri i po odsto, mi strahovito dižemo plate i penzije i životni standard, jer inflacija ide ispod tri odsto. Sve će manje biti problema, što znači da očekujem i smanjenje nivoa kamatnih stopa na stambene kredite i porast potrošnje - istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ukoliko privredni rast bude ispod dva posto - u problemu smo, jer nećemo moći da "izguramo" planirane projekte.

- Ako budemo na projektovanih tri i po posto ili čak četiri odsto privrednog rasta, izguraćemo sve te projekte i imati drastično povećanje plata i penzija u budućnosti. Ovu godinu smo završili na 2,6 odsto rasta, a EU je završila na 0,6 odsto - rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je naveo da se konačna procena očekuje za mesec do mesec i po dana.

- Nama Međunarodni monetarni fond i Svetska banka predviđaju da sledeće godine budemo najbolji u regionu po stopi rasta. To možemo da uspemo samo ako mnogo ulažemo u investicione projekte - istakao je Vučić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • јована

    17. januar 2024 | 19:11

    Privredni rast kao pokretač društvenog prosperiteta.

  • Lazar

    17. januar 2024 | 22:14

    Zaista je impozantno to koliko rastu plate i penzije u poslednje vreme, bravo

  • јована

    17. januar 2024 | 19:13

    Građani su zainteresovani za konkretne korake koji će rezultirati povećanjem primanja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>