• 0
 ≫ 

Ove naše rase stoke su pred izumiranjem, farmeri pokušavaju da se izbore za "balkansku i srpsku belu kozu"

 ≫ 

Autohtonu “balkansku” rasu koze su potisnule druge rase, pa je sve manje ima

  • 0

Autohtone rase goveda, konja, ovaca, koza i svinja izložene su na prvoj Izložbi genetskih potencijala, u okviru Nacionalne izložbe stoke, na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Kako uzgajivači tih životinja kažu, neke rase su pred izumiranjem, a razlog je nedostatak kvalitetnih primeraka i novog potomstva.

- Autohtonu "balkansku" rasu koze su potisnule druge rase, pa je sve manje ima - kaže direktor Gen d.o.o, Zaječar, Dragan Petrović.

- Pokušavamo da je održimo i država ulaže određene napore kako bi ta vrsta koza opstala. To je i te kako važno jer je ta vrsta koza prilagođena životu na ovom području i njihova genetika specifična je za naše prostore, one su stekle određeni imunitet i otpornost na bolesti i zahtevaju mnogo skromnije uslove držanja i nege od drugih vrsta.

Osim "balkanske koze", na Sajmu se mogu videti i "srpske bele" koje u toku jedne laktacije, koja traje 280 dana, mogu da postignu mlečnost i do 800 litara. Kako Petrović navodi, mnogi su zainteresovani da uzgajaju te dve rase, čak i iz patriotskih razloga.

Omiljena srpska svinja- Moravka, mangulica ili bela

Foto: Telegraf

Iako je “balkanska koza” karakteristična za planinske predele,  mnogi u Vojvodini planiraju da je uzgajaju na salašima.

- Imamo i “krivovirsku ovcu” koja se uspešno razmnožava i rasa je spašena, ima dobru mlečnost, lako se gaji i srećom, opstanak joj je osiguran. U svakom poslu ima uspešnih i onih koji mogu da naprave nešto dobro, a ako se radi domaćinski i primenjuju savremene metode gajenja, ishrane i nege, mora biti rezultata. Od ovog posla može se lepo zarađivati i živeti, ali pod uslovom da to prati i određeni broj grla - dodaje direktor Gen d.o.o.

Od autohtonih vrsta ovaca na Sajmu su još “svrljiška”, “cigaja”, “lipska” i “sjenička”.

- Ovde ima “čokanske” i “somborske cigaje”, a sve ukupno od autohronih rasa ovaca, može se naći oko 40 grla - kaže mladi ovčar iz Krnjaševaca Slađan Gigevski. - Ove ovce uglavnom se uzgajaju zbog mleka i sira, dok su vuna i mesa usputni.

Kada je reč o svinjama, na Sajmu su izložene crna i bela “mangulica”, te “moravka” i “resavka”. Glavna razlika između njih je u količini mesa koje daju, kao i u masnoći.

- “Mangulice” imaju kvalitetno meso, imaju i dosta masti, mogu se hraniti i samo prikrupom, pa su super za uzgoj na salašima - objašnjava Jovica Ćirić iz Stapara.

- Između “resavke”, “moravke” i “mangulice” nema razlike što se tiče kvaliteta mesa, ali  prve dve rase imaju više mesa - priča nam Momčilo Aćimović iz Dudovice.

“Moravka” i “resavka” spadaju u grupu ranostasnih svinja, oprase od osam do 12 prasadi, i imaju bolji raspored mesa od mangulice. Ne koriste konvencionalnu hranu, premikse i veštačku hranu, nego se gaje na otvorenom, pa je zato i sporiji prirast.

VIDEO: Koza iskočila iz prevoza

(Telegraf.rs/Novosadski sajam)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>