• 3
 ≫ 

Posao od kog Srbija može da procveta, bukvalno. Ovo je primer kako (FOTO)

 ≫ 

Iako ih sada možete kupiti za nekoliko evra, orhideje će uvek biti deo ove veličanstvene istorije i ekskluzivnosti. A kako mi da budemo lider u proizvodnji?

  • 3

Da li ste znali da Srbija, odnosno njen deo panonske ravnice ima idealne uslove za gajenje orhideja? Vojvodina bi tako, mogla bukvalno da procveta i postane destinacija sa nepreglednim mirisnim poljima. Međutim, niko i ne pokušava da se okuša u poslu.

Nije samo do lepote, orhideje su danas biznis od koga može lepo da se zaradi. Slovenci to dobro znaju, zato smo ih pitali za savet - kako postati najveći uzgajivač orhideja?

Za Telegraf Biznis govorio je Tomaz Jevsnik koji je sa prijateljem Romanom Ferenčakom osnovao okean od dva miliona tropskih biljaka - "Ocean orchids“.

Svoj rajski vrt napravili su u Prekomurju, na tromeđi Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Sve je počelo kao startap da bi danas u stakleniku na površini od skoro četiri hektara proizvodili orhideje.

Ostvarili su viziju iz studentskih dana i iskoristili prirodno bogatstvo Panonske nizije. Danas je proizvodnja orhideja moguća zahvaljujući ekološkom grejanju staklenika. Koriste geotermalnu vodu, koju crpe sa dubine od 1500 metara, kao i plin iz biomase. Dakle, nema potrošnje fosilnih goriva i zagađivanja atmosfere.

Orhideje Foto: Ocean Orchids

ORHIDEJE U MUŠKIM RUKAMA

*Imate najveću uzgajivačnicu orhideja u ovom delu Evrope, otkud muškarci u poslu sa cvećem?

- Više od 15 godina sam u ovom poslu u upoznao sam mnoge koji gaje orhideje, ali nikada to nije bila žena. Uglavnom, plantaže orhideja su u muškim rukama. Zašto je to tako? Pa, razlog je verovatno taj što je ovaj posao često fizički težak, stresan, ponekad opasan (morate da se penjete i na krov) i praktično je nemoguće napustiti ga u nekom periodu života.

*Kako je sve počelo?

- Počeli smo sada već davne 2003. godine, kada je moj kolega Roman Ferenčak osnovao firmu Agronomije na Univerzitetu u Ljubljani i počeo da razvija ideju o stakleniku sa orhidejama. Godinu dana kasnije izbušili smo geotermalnu bušotinu, i već sledeće godine smo imali prvih 1,5 hektara plastenika. U decembru 2005. godine započeli smo proizvodnju i pojavili se na tržištu krajem 2006. godine. Polako smo se širili, prvo na 3, a zatim na 4 hektara 201e. godini, uostalom, kao u Holandiji ili Španiji, gde ima najviše ovakvih staklenika.

Orhideje Foto: Ocean Orchids

*Vaša kompanija bila je startap, koji je vaš prvi savet nekome ko zeli da osnuje biznis?

- Never give up.

Jevesnik priča da danas njihove orhideje izvoze u sve zemlje bivše Jugoslavije, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Italiju, a najveći kupci su im Mađari i Slovaci. Dodaje da imaju kupaca i u Srbiji.

*Koliko je teško gajiti orhideju?

- Vrlo jednostavno. Ne držite je na direktnoj sunčevoj svetlosti, i ne zaboravite da ispraznite višak vode posle zalivanja (svakih 14 dana). Držite ih na temperaturi od 18 do 30 stepeni. Ne stavljajte ih blizu radijatora, peći, i slično.

*Koji preduslovi moraju da se zadovolje?

- Uzmi orhideju i ukrasni keramički lonac. Zatim sledite upustva iz pitanja gore :)

"IMATE USLOVE, ALI NA KRAJU JE TU SAMO POTENCIJAL"

*Rekli ste jednom da je Panonska nizija idealna za orhideje, a kako Vojvodina ima te uslove, šta savetujete, kako da i mi “procvetamo”?

- Panonska ravnica je idealna za proizvodnju svih biljaka u plastenicima. Međutim, imate iste probleme kao i mi: neznanje vrtlara, odnosno farmera, velika državna birokratija, slabo poznavanje moderne tehnologije staklenika na fakultetu, slabo poznavanje hortikulturnog poslovanja, nedovoljno prepoznavanje potencijala ovog segmenta poljoprivrede. Sve što imate je zapravo - potencijal.

*Da li ćemo nekada moći onda da vam budemo konkurencija?

Orhideje Foto: Ocean Orchids

ORHIDEJA OD 25 €

- U svakom slučaju, samo vi brzo napravite bar neki staklenik (smešak)

Osim što ne prepoznajemo potencijal, nemamo očigledno ni sredstva, Slovenija kao i svakoj drugoj grani poljoprivrede, obilno koristi novac iz EU. Tako i ova plantaža orhideja. Trenutno, imaju 42 radnika, ne i iz Srbije. Plan im je da šire posao u naredne dve godine. Jevesnik ističe da je znanje najvažniji faktor, ali i odgovarajuća infrastruktura. I tražiti savet od onih koji to najbolje znaju.

*Koliko košta jedna vaša orhideja?

U našem vrtu cena je od 5,90 do 25 evra.

*Da li je orhideja najlepši cvet?

- Kao veliki obožavalac tropskih biljaka, ne mogu to da tvrdim jer svaki drugi dan sam impresioniran nekom drugom, novom biljkom. U našem tropskom vrtu imamo kolekciju od oko 350 biljaka i uvek me iznenađuje lepota raznih biljaka. Orhideje svakako nose posebnu stigmu prošlih vremena - ekstravaganciju, ekskluzivnost, nedostupnost. Orhideje su verovatno jedina grupa biljaka koja nije bila dostupna „normalnim“ ljudima sve do sredine devedesetih. Tek tada, zahvaljujući razvoju tehnike kloniranja orhideja u laboratoriji, postale su mejnstrim. Iako ih sada možete kupiti za nekoliko evra, one će uvek biti deo ove veličanstvene istorije i ekskluzivnosti.

Voleli li ih ili ne, uvek će biti "in".

VIDEO: Zbogom pameti

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Okana

    24. maj 2019 | 12:47

    E kad bi Srbi bili vredni i pametni kao Slovenci, Cela Srbija bi bila u poslu i enormno zaradjivala i jos lepse zivela. A kako mi moramo da zivimo od plate 400 evra. Mladi odlaze za boljim zivotom, niko nema volje ni elana da bude kao Slovenac. To je nasa istina. A Kosovo i Kosovo svaki ceo dan na TV i stampi unistava nas sistematski.

  • Ja IVEK

    24. maj 2019 | 12:47

    O naj lupi onomad oće da potopi VOJVODINUda sadi pirinač,vi hoćete cveće,šta je sledeće????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>