• 11

Katastrofalna slika u pčelinjacima: Košnice pune mrtvih pčela, pčelari sumnjaju da je uzrok prskanje pšenice

Prema prvim procenama šteta je oko 120.000 evra

  • 11

Masovni pomor pčela u kojem je stradalo više od desetine hiljada, a uništeno preko 1.000 košnica dogodio se u okolini Kikinde, na potezu bašaidskog i miloševačkog druma, kao i kod Vodica u delu kod iđoškog druma.

-Uginule pčele ležale su na sve strane, bilo je ih je u košnicama, pored košnica, ovo je drugi masovni pomor pčela od onog koji je bio 2015.godine. Sliku  koju sam zatekao prethodnog dana tokom obilaska naših pčelanjika u okolini Kikinde, još uvek ne mogu za zaboravim- požalio nam se Saša Čolak- predsednik Udruženja kikindskih pčelara.

Šteta se još uvek utvrđuje, prema prvim informacijama oko 25 pčelara ostalo je praznih košnica, oko 1.000 košnica je uništeno, a šteta je prema prvim procenama oko 120.000 evra. Ovo nije konačno, navodi Čolak:

pčele

Foto: Kikindsko Udrueženje pčelara

-Pozivam sve kolege pčelare čije se pčele nalaze na potesu bašaidski drum – miloševački drum – Vodice – iđoški drum da što pre, već u jutarnjim satima, obiđu svoje pčelinjake, jer su prijavljena velika trovanja pčela u tom delu kikindskog atara. Na teren izlaze inspekcije, policija i komisija našeg udruženja na uzorkovanja. Imamo saznanja da je javni tužilac izdao nalog za istragu.Takođe, molimo i da pozovu svoje nadležne veterinare da prisustvuju uzorkovanju postradalih pčelinjih zajednica- kaže Čolak.

Pčelari koji se već dugi niz godina bave pčelarstvo u ovom delu Banata, ne veruju da su opet u istoj situaciji kao 2015.godine . Zbog ljudskog nemara uništeno je na desetine hiljada pčela i pčelinjih zajednica jer je u okolini došlo do tretiranja kultura pesticidima, ovaj put pčelari sumnjaju da je u pitanju tretiranje pšenice insekticidom. Iako je “Pravilnikom o držanju i primeni pesticide zabranjeno treiranje biljaka u cvetu insekticidima”, ovih zabrana retko se ko pridržava, pa dolazimo u ovakve situacije. Kulture su sada u fazi cvetanja , pa mnogi poljoprivrednici pribegavaju tretiranje pesticidama, međutim mnogi preparati deluju toksično na pčele koje vrlo brzo umiru.

Ljudska zajednica očigledno nije svesna kakvu ulogu pčele igraju u prirodi, bez ovih oprašivača ostali bismo bismo gladni, jer za svaki treći zalogaj koji unesemo možemo pčeli da zahvalimo.

Njihovo postojanje dragoceno je za život čoveka, međutim svake godine susrećemo se sa katastrofama, samo 2015. godine u Vojvodini je stradalo oko 40 hiljada košnica zbog tretiranja suncokreta u cvetu,a ove godine imamo istu sliku u pčelinjacima, pomor na desetine hiljada pčela i veliku materijalnu i prirodnu štetu.

VIDEO: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(D.I.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милан

    ГМО. Само прскајте па ће и људи почети умирати.

  • mima

    kada uniste insekte i zivotinje ljudi, onda dolazi i nama kraj, jer smo vezani jedni za druge radi opstanka,

  • Mitque

    Ne interesuje to državu mnogo a ni one što prskaju. Kad se ljudi budu porazbopjevali oni će svu krivicu da prebace na NATO bombardovanje, kao što su i do sada radili. Daleko od toga da NATO nije izazvao mnogo bolesti po Srbiji, to svakako jeste činjenica, ali sramota je da se nas javašluk opravdava NATO bombardovanjem.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke