• 11
 ≫ 

Katastrofalna slika u pčelinjacima: Košnice pune mrtvih pčela, pčelari sumnjaju da je uzrok prskanje pšenice

 ≫ 

Prema prvim procenama šteta je oko 120.000 evra

  • 11

Masovni pomor pčela u kojem je stradalo više od desetine hiljada, a uništeno preko 1.000 košnica dogodio se u okolini Kikinde, na potezu bašaidskog i miloševačkog druma, kao i kod Vodica u delu kod iđoškog druma.

-Uginule pčele ležale su na sve strane, bilo je ih je u košnicama, pored košnica, ovo je drugi masovni pomor pčela od onog koji je bio 2015.godine. Sliku  koju sam zatekao prethodnog dana tokom obilaska naših pčelanjika u okolini Kikinde, još uvek ne mogu za zaboravim- požalio nam se Saša Čolak- predsednik Udruženja kikindskih pčelara.

Šteta se još uvek utvrđuje, prema prvim informacijama oko 25 pčelara ostalo je praznih košnica, oko 1.000 košnica je uništeno, a šteta je prema prvim procenama oko 120.000 evra. Ovo nije konačno, navodi Čolak:

pčele Foto: Kikindsko Udrueženje pčelara

-Pozivam sve kolege pčelare čije se pčele nalaze na potesu bašaidski drum – miloševački drum – Vodice – iđoški drum da što pre, već u jutarnjim satima, obiđu svoje pčelinjake, jer su prijavljena velika trovanja pčela u tom delu kikindskog atara. Na teren izlaze inspekcije, policija i komisija našeg udruženja na uzorkovanja. Imamo saznanja da je javni tužilac izdao nalog za istragu.Takođe, molimo i da pozovu svoje nadležne veterinare da prisustvuju uzorkovanju postradalih pčelinjih zajednica- kaže Čolak.

Pčelari koji se već dugi niz godina bave pčelarstvo u ovom delu Banata, ne veruju da su opet u istoj situaciji kao 2015.godine . Zbog ljudskog nemara uništeno je na desetine hiljada pčela i pčelinjih zajednica jer je u okolini došlo do tretiranja kultura pesticidima, ovaj put pčelari sumnjaju da je u pitanju tretiranje pšenice insekticidom. Iako je “Pravilnikom o držanju i primeni pesticide zabranjeno treiranje biljaka u cvetu insekticidima”, ovih zabrana retko se ko pridržava, pa dolazimo u ovakve situacije. Kulture su sada u fazi cvetanja , pa mnogi poljoprivrednici pribegavaju tretiranje pesticidama, međutim mnogi preparati deluju toksično na pčele koje vrlo brzo umiru.

Ljudska zajednica očigledno nije svesna kakvu ulogu pčele igraju u prirodi, bez ovih oprašivača ostali bismo bismo gladni, jer za svaki treći zalogaj koji unesemo možemo pčeli da zahvalimo.

Njihovo postojanje dragoceno je za život čoveka, međutim svake godine susrećemo se sa katastrofama, samo 2015. godine u Vojvodini je stradalo oko 40 hiljada košnica zbog tretiranja suncokreta u cvetu,a ove godine imamo istu sliku u pčelinjacima, pomor na desetine hiljada pčela i veliku materijalnu i prirodnu štetu.

VIDEO: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(D.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pcelar

    25. maj 2019 | 14:17

    Drzava je nezainteresovana da stane na put trovanju pcela,a mi pcelari vise nemamo kome da se obratimo! Ljudi ne shvataju da je zivot bez pcela nemoguc, i ukoliko bi pcela nestalo,ne bi preziveli duze od tri godine,covecanstvu bi bio kraj!

  • Ena

    25. maj 2019 | 14:46

    Da li iko kontrolise sa kakvim se otrovima prskaju voce i povrce ?Kako su uginule pcele od otrova tako i nas truju sa tom hranom koju nam proizvode .Porast obplelih od raka porast dece sa poremrcajem u razvoju a i porast trovanja njiva i vocnjaka i za sve se pkrivljuje Nato a niko nevidi sta ste se radikod nas i sa nasom zemljom .

  • Brana

    25. maj 2019 | 14:23

    Drzava mora da se uvede red i pocne da kaznjava neodgovorne poljoprivrednike zbog nasakra nad zivotinjama i prirodom!Zna se koliko su pcele bitne a isto i Orlovi Krstasi koji su zbog neodgovornih pred istrebljenjem!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>