• 5
 ≫ 

Bivša menadžerka Tošeta Proeskog poseduje najveću plantažu lavande u Srbiji

 ≫ 

Proteklih godina bilo je oscilacija u tražnji eteričnog ulja od lavande i smilja, ali zbog toga nije poklekla i nastavila je da ulaže u svoj posao

  • 5

Na brdima pored belopalanačkog sela Tamnjanica završena je proteklih dana berba borovnice i lavande, a uskoro će početi berba smilja. Taj deo Srbije već sada mnogi zovu srpskom Provansom jer se na tom prostoru nalazi najveća plantaža lavande u Srbiji i jedna od najvećih u ovom delu Evrope.

Površine pod lavandom u ataru sela Tamnjanice iz godine u godinu se povećavaju, ali rastu i zasadi smilja, kamilice, ruže i drugog eteričnog bilja. Kompleks koji nosi naziv "Tamnjanica eko plantaže" premašuje sada 200 hektara. Unutar kompleksa nalazi se i destilerija u kojoj se bilje prerađuje u eterično ulje što dodatno pojačava miris smilja i lavande u čitavom ovom kraju.

Maleno selo na obroncima Suve planine do pre nekoliko godina delilo je sudbinu mnogih drugih sela u ovom delu zemlje - ljudi su odlazili u gradove u potrazi za poslom, imanja su zarastala u korov.

Stvari su počele da se menjanju na bolje kada se 2008. godine u Tamnjanicu, na svoju dedovinu, vratila Ljiljana Stojanović, nekadašnja menadžerka Tošeta Proeskog. Ona je krenula da otkupljuje napuštene njive i da na njima proizvodi eterično bilje i eterična ulja.

Ljiljana Petrović, Toše Proeski

Ljiljana i Toše/ Foto: Facebook/ljiljanappetrovicc

- Žena pevača Stinga ima predvnu plantažu u Toskani. Ja sam tragala za nekim biznisom koji će da me ispuni, a da to ne bude klasična poljoprivreda. Ovo mesto udaljeno 30 kilometara od Niša fantastično je upravo za gajenje eteričnog bilja - rekla je Petrovićeva.

Objašnjava da je proizvodnju lavande započela na par hektara zemljišta koje je kupila na oko kilometer od sela. Do sada je na istoj lokaciji otkupila oko 2.000 parcela od ukupno 680 vlasnika. Otkup zemljišta, dodala je, predstavlja nešto što joj je najteže u čitavom poslu jer su u ovom kraju parcele veoma male, površine 20 ari, 10, pet tri ili dva ara.

- Zemljište otkupljujem i dalje, ali sam shvatila da nije zabavno da se time bavim sama, tako da sam počela da pričam o ovom poslu svojim prijateljima, poznanicima. Oni su došli do zaključka da ovde stvarno treba da kupe zemlju i sada imam 30 kooperanata. Svima njima uslužno destilišem ulje i zajednički nastupamo na tržištu - objasnila je Petrovićeva.

NSAD LAVANDA ZETVA

Polje lavande/ Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prema njenim rečima, proteklih godina bilo je oscilacija u tražnji eteričnog ulja od lavande i smilja, ali do kraja meseca potpisaće ugovor sa jednom velikom francuskom kompanijom, što će za sve kooperante značiti sigurnu prodaju u narednih deset godina.

Nastaviće da i dalje otkupljuje zemljište za gajenje borovnice i eteričnog bilja, ali će, takođe, kupovati i stare kuće i poklanjati ih porodicama sa više dece.

(Telegraf.rs/Niške vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    21. jul 2019 | 08:45

    Divno. Svaka čast!

  • Ruzica

    21. jul 2019 | 09:46

    Obozavam lavandu!!!

  • Cecili

    22. jul 2019 | 10:24

    Divan tekst i divim se vrednim i snalazljivim ljudima. Znam osobe koje su zavrsile poljoprivredni fakultet ali ih poljoprivreda uopste ne zanima iako imaju sve uslove da se necim slicnim bave. Ovaj tekst je bas inspirativan. Sve pohvale.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>