• 16

Enormno poskupelo povrće na niškoj pijaci - paradajz bio 50, sad 150 RSD

Suša pokosila povrće pa cene otišle u nebo. Paradajz prednjači sa 150 dinara, što je nezapamćeno za jul

  • 16
paradajz Foto: D.K/Telegraf.rs

Sredinom leta po pravilu cene povrća su najniže pa se mnoge domaćice odluče da počnu sa pripremanjem zimnice baš u ovo doba, bez obzira na visoke temperature. Ovo posebno važi za paradajz u flašama, neizbežan dodatak srpskih gurmanluka, počev od raznih vrsta čorbi do đuveča.

Ranijih godina paradajz u ovo doba nije prelazio cenu od pedesetak dinara, dok bi krastavac jedva dogurao do trideset. Ovog leta, pre svega zbog sticaja vremenskih prilika, cene povrća dostižu rekorde pa su iste ako ne i više kao u sred zime, kada krastavac i paradjz kupuju samo oni najdubljeg džepa.  Robe je manje nego inače, pa zakon ponude i tražnje diktira visoke cene kakve se ne pamte za ovaj period.

Paradajz veličine teniske loptice košta 80 dinara, dok popularni jabukar ne može nigde da se pazari ispod 150 dinara. Isto je sa krastavcima koji retko na kojoj tezgi može da se kupi po ceni nižoj od sto dinara.

paradajz Foto: D.K/Telegraf.rs

Milenko Radenković, pijačni prodavac objašnjava da je došlo do svojevrsnog vakuma u proizvodnji povrća što je dovelo do ogromnog skoka cena.

- Jeste neuobičajeno da cene povrća umesto da padaju kako leto odmiče, rastu. To se dešava jer paradajza i krastavaca koji su proizvodeni u plastenicima više nema, prodat je i trebalo je da sada počnemo sa robom odgajenom na otvorenom. Medjutim, dogodila se suša, pa roba slabo stiže. Sve dok je ne bude dovoljno, cene će biti ovolike, a procenjujem da neće padati ni do kraja sezone – predviđa Radenković.

Nišlijka Verica Paunović kaže da neće odustati od pripreme domaće zimnice, ali da će količinu sigurno prepoloviti.

- Što je mnogo, mnogo je.... ali jesti se mora. Volim paradjz u flašama, vidi se da je ove godine baš kvalitetan ali je preskup. Pa šta ću, umesto 20, spremiću 10. Ako kasnije pojeftini, dopuniću zalihe – priča niška domaćica.

paradajz Foto: D.K/Telegraf.rs

Penzionerka Verica Dinić išla je od jedne do druge tezge, ali joj je ceger ostao prazan.

- U čudu sam, ovo se nikada nije desilo.. Pa pre dva meseca sve je bilo jeftinije nego sada. Sa svojim primanjima mogu samo da šetam i gledam – jadikovala je Verica.

Visoke su cene i ostalog povrća, kvalitetna paprika je deset dinara po komadu, tikvice 70 a kromipir i kupus su najjeftiniji sa cenom od 40 odnosno 25 dinara po kilogramu.

VOĆNA SALATA UMESTO SEZONSKE

Radenković kaže da ako je za utehu, cene voća nikad nisu bile niže.

Ono što nije prijalo povrću, pogodovalo je voću. Cene kajsija i bresaka nikad nisu bile niže. Kilogram ovog voća može se pazariti za šezdesetak dinara. Isto je i sa lubenicama koje se prodaju za samo 25 dinara po kilogramu – kaže pijačni prodavac.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andreja

    30. jul 2019 | 11:13

    Ali zato je Toyo gume stigle u Srbiju. Jescemo gume.

  • Nena

    30. jul 2019 | 13:45

    Sto neko ne pita dokle dajemo pare RS a nas narod zivi u bedi to je nase od nas se uzima a Vucic neka da iz svog dzepa

  • Nena

    30. jul 2019 | 13:43

    SRAMOTA da se ceka da penzije budu povecane krajem godine pa cela Srbija je socijalni slucaj rece Vucic zlatno doba

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>