• 18

I Crna Gora zabranila uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije

Sva rešenja o veterinarsko zdravstvenim uslovima za uvoz domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja stavljena su van snage

  • 18

Ova mera ostaje na snazi sve do dobijanja zvanične informacije od strane nadležne veterinarske službe Srbije odnosno Međunarodne organizacije za zdravlje životinja o potvrdi odnosno isključenju sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

S obzorom da je Srbija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila sumnju na pojavu bolesti afrička kuga svinja na njenoj teritoriji, zabranjen je uvoz i tranizit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore iz Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

- Izuzetno, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso porijeklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahteve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja-  navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Parizu.

Tri slučaja su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Prethodno je, zbog sumnje da postoje slučajevi afričke svinjske kuge u Srbiji,  i BiH uvela privremenu meru zabrane uvoza svinjskog mesa, a čekamo rezultate testiranja svinjskog mesa poslatog u referentnu laboratoriju EU u Madridu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

VIDEO: Eksplodirao kotao u Industriji mesa "Matijević"

(Telegraf Biznis/Vijesti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    BLOKADA I TO SU TA SANKCIONISANJA ZBOG TESKOG DISNJA SAD SU NAS SABILI U KLANAC CRNOGORAC I ALBANAC.

  • ivano

    Ovaj sto jede meso iz Albanije,Spanije,Argentine... vjerovatno je mutirao u endemsku vrstu.Vidjevsi ga I sam Charles Darvin bi bio zbunjen.

  • Bjelopoljac

    Ostadoste izolovani. Svi susjedi gledaju da sto manje kontakata imaju sa vama. Prvo sa granica vracaju povrce pa mlecne proizvode sad evo i svinjsko meso.A sto je najgore cak i vasa braca Rusi vam vracaju robu iz Rusije povrce voce i meso.To znaci da nemate kvalitet i da cete vrlo brzo biti na marginama zemalja izvoznika.Sto se tice moje drzave mi povrce i voce uvozimo iz Albanije koje je mnogo zdravije i kvalitetnije od vaseg,a svinjsko meso uvozimo iz Spanije i Holandije jer prolazi sve relevantne inspekcijske kontrole EU. Govedje meso zna se iz Argentine i okolnih zemalja Bosne i Hrvatske.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke