• 0
 ≫ 

Dva dana posle saznanja da je afrička kuga u Srbiji - preti li nam epizotija?

 ≫ 

Još nije epidemija, ali nismo ni daleko od toga, rekla je za naš portal doktor veterinarske medicine. Apeluje se na farmere da prijave sve što im je sumnjivo kako bismo se izboreli sa ovom opakom bolesti

  • 0
prase

Foto: Pixabay

Prošlo je dva dana otkako je potvrđeno prisustvo afričke kuge u Srbiju, a u međuvremenu nije otkriven nijedan novi slučaj, rečeno je za Telegraf Biznis.

Da bi se proglasila epidemija, potrebno je da znamo sve parametre, rekla je za naš portal Vesna Milićević, doktor veterinarske medicine i šef odeljenja za virusologiju pri Naučnom institutu za vetrerinarstvo Srbije, koji je i nacionalna referentna laboratorija za afričku kugu svinja.

- To baš nije kao u humanoj medicini, odnosno, nema definicije. Pri tom se u veterinarskoj medicini ne kaže epidemija, nego epizotija. Ministar je rekao da ovo nije epidemija, ali nije ni daleko od toga da jeste, mi još saznajemo dokle se bolest proširila, za ljude možete da kažete ukoliko se razboli njih 500 od gripa da je epidemija, takve definicije u veterinsarskoj medicini ne postoje - rekla je ona.

Prema njenim rečima, kada budu imali tačne informacije i podatke koliko se bolest proširila, koliko je svinja ubijeno, moći ćemo da govorimo o razmerama žarišta odnosno bolesti.

ŠTA AKO IMATE MANGULICE?

Domaći farmeri su dobili upustva i apel da prijave sve sumnjive situacije, a nama su se javljali i čitaoci koji gaje mangulice sa pitanjem da li je kod njih nešto drugačije?

- Mangulice koje su na otvorenom na svaki način da se spreči kontakt sa divljim svinjama. Da se vodi računa o ishrani, i sa se pomije kuvaju, isti princip kod domaćih - objašnjava ona.

Savetuje da se nikako ne daje presna hrana, već da se kuva, i da se spreči ulazak svakog trećeg lica na farmu. Potrebno je i postaviti i dezinfikacione barijere i na imanje, i na ulaske u obore, kao i da se koriste jednokratna odela. Takođe, farmeri bi trebalo da kupuju svinje samo sa uverenjem da su zdrave, obeležene i vakcinisane.

NEMA NOVIH PRIJAVA BOLESTI

Naglasila je da je odgovorno ponašanje i veterinara i uzgajivača važno kako virus ne bi ušao na velika gazdinstva, te da je neodgovorno ponašanje ljudi često uzrok pojave bolesti, jer otpaci iz kuhinje završe na trpezi svinja.

Kako je rekla, ekonomske posledice su ogromne, jer se životinje ubijaju i tu nema kompromisa.

- Važno je prijavljivati, afrička kuga nije toliko ni zarazna, spora je, ugine jedna svinja, pa posle tri dana druga kod komšije. Situacija je naizgled potpuno normalno i zato farmerima ne predstavlja alarm. Međutim, sada kada je potvrđena prisutnost bolesti u Srbiji, svaka takva sumnja mora da se prijavi, ne da bi se afrička kuga potvrdila, nego da bi se isključila - poručuje doktorka.

Ona dodaje da nije cilj da se svinje ubijaju naprasno i bez razloga, kao i da će mere biti minimalne, odnosno da će se ubijati životinje koje su obolele.

Kako nam je rekla, za ova dva prethodna dana nije bilo novih prijava.

- Bilo je nekih abortusa kod krmača koje su odmah pregledane da bi se isključila afrička kuga, ali ništa novo nije zasad otkriveno - rekla je Milićević.

A ukoliko vas zanima šta može da vam se desi ako ste slučajno pojeli meso od svinje koja je zaražena afričkom kugom, pročitajte OVDE. 

VIDEO: Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>