• 0
 ≫ 

Lopta? Otkriće naučnika moglo bi sprečiti prevrtanje traktora

 ≫ 

Ako bi proizvođači traktora uzeli u obzir ponašanje odskakujuće lopte, moglo bi se sprečiti prevrtanje traktora, kažu japanski istraživači. Prevrtanje traktora je vodeći uzork smrti poljoprivrednika širom sveta.

  • 0

Kakve veze imaju traktor i odskakajuća lopta? Više nego što biste mogli da pomislite. Ako bi proizvođači traktora uzeli u obzir ponašanje lopte, moglo bi se sprečiti prevrtanje traktora, kažu istraživači.

Japanski su naučnici shvatili kako bi mogli sprečiti nesreće usled prevrtanja traktora - vodećeg uzroka smrti poljoprivrednika širom sveta.

Njihov izveštaj, objavljen u časopisu "Biosystems Engineering", bavio se time, šta zapravo uzrokuje prevrtanje traktora i otkrili su način na koji se vozila kreću pre nego što se prevrnu, što je uporedivo s loptom koja odskakuje. Kenshi Sakai, autor studije, objasnio je u saopštenju za javnost da većina poljoprivrednih traktora nema upravljački mehanizam, što uzrokuje nasilne vibracije s točkovima koji često dovode do pokretanja traktora.

Kad se prednji točkovi traktora odvoje od zemljišta, oni odskaču. To može uzrokovati da i zadnji točkovi napuste put i uzrokuju prevrtanje. Sakai kaže da standardni modeli poljoprivrednih traktora nisu uzeti u obzir u ono što on naziva "odskakujućim fenomenom".

Istraživači su ispitali kako bi traktor reagovao na brojne scenarije odskoka pomoću računarske simulacija istom metodom koja je korišćena za razumevanje kako lopta odskače i vraća se na površinu. Primetili su da je odskakanje postalo ozbiljno kad su traktori bili na strmim padinama. Sakai je rekao da ako put ima nagib veći od 18 stepeni, verovatnost da će točkovi napustiti put znatno se povećava.

Sakai je rekao i da će, kada proizvođači budu izrađivali nove modele traktora, morati ovo da uzmu u obzir:

- Naš predloženi model mogao bi biti nov primer u modeliranju poljoprivrednih traktora -

Dodao je da je cilj njegovog tima razviti simulator traktora koji će rekreirati nesreće i služiti kao edukacijsko sredstvo za sprečavanje smrtnih slučajeva.

(Telegraf Biznis/Agroklub)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>