• 0

Prvi čovek FAO obišao zemunsku pijacu, pa otvorio biogasnu elektranu

Prvi čovek FAO posetio i zemunsku pijacu

  • 0
FAO, Ku Dongju

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i generalni direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu Ku Dongju, koji je kao čelnik FAO prvi put u istoriji te organizacije posetio Srbiju, prisustvovali su danas otvaranju biogasnog postrojenja "Ðurđević" u Subotištu kod Pećinaca.

- Ovo je prvi put u istoriji FAO od 1945. da direktor FAO posećuje Jugoslaviju, Srbiju i Beograd - naglasio je Nedimović i dodao da je Ku došao u Srbiji jer se zainteresovano za srpsku poljoprivredu.

Ku je, dodao je Nedimović, došao u Subotište, bio je danas i u Zemunu na pijaci.

- Došao je da vidi srpsku poljoprivredu, ne da sluša neke lepe reči već da se uveri kako to funkcioniše kod nas - naveo je ministar.

Podsetio je da je Ku čovek koji je napravio revoluciju kada je reč o modernim tehnologijama u kinskoj poljoprivredi i na naučni način razrešio gomilu problema, kao i da nije slučajno što vodi jednu od najvećih organizacija u UN.

- Nema boljeg intelektualnog potencijala nego što postoji u FAO kada je reč o hrani. Njihov posao je da pruže nama podršku i da nam približe sve ono što se dešava u svetu -naglasio je Nedimović i dodao da je digitalizacija sve prisutnija i u poljoprivredi.

Doskorašnji zamenik ministra poljoprivrede Kine Ku Dongju rekao je novinarima da mu je velika čast što je došao u posetu Srbiju i istakao da srpska poljoprivreda ima veliki potencijal, zbog velike prirodne raznovrsnosti.

Ku je ukazao na značaj digitalizacije u poljoprivredi i dodao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovrao sa o "digitalnoj farmi", projektu koji se razvija u Srbija.

PET MB AGRAR je počeo 2018. sa izgradnjom biogasnog postrojenja za proizvodnju električne energije kapaciteta 1 MW i toplotne energije kapaciteta 1 MW, uz mogućnost proširenja proizvodnje električne energije na 2 MW.

Za proizvodnju električne energije kao energenti koristi se kukuruzna silaža, stajnjak od goveda, klanični otpad, i ostale sirovine kao ostaci od prehrambene industrije,voća, povrća, odnsno sve materije koje su sklone truljenju.

U sastavu Industrije mesa Ðurđević, nalazi i firma PET MB Agrar koja se bavi poljoprivrednom i stočarskom proizvodnjom. PET MB Agrar poseduje farmu kapaciteta 2.000 junadi i obrađuje oko 750 hektara zemlje.

Proizvodena električna energija koja se proizvede ide u električnu mrežu za masovno korišćenje, poznata kao zelena energija, dok se toplotna energija koristi za grejanje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>