• 2
 ≫ 

Znate li šta je zajedničko koka-koli, pasti za zube i aspirinu? Nikada ne biste pogodili

 ≫ 

Na primer, za proizvodnju paste za zube koristi se sorbitol, prirodni zaslađivač, koji se obično dobija iz kukuruza. Upravo on kreira ukus i teksturu koja pastu čini pastom

  • 2

Supermarketi koje gotovo svakodnevno posećujemo izgledali bi znatno drugačije da nema jednog proizvoda - kukuruza. Ne samo da bi rafovi sa zamrznutim zrnima, konzervama ili palentom bili prazni, već bi mnogi drugi proizvodi ili iščezli ili jednostavno imali drugačiju strukturu.

Kukuruz često nazivaju "žutim zlatom" jer se koristi za pravljenje toliko mnogo proizvoda i nusprodukta koji na kraju završaju na našim policama - od hrane i benzinskih pumpi, kukuruz se koristi čak i kod industrijskih hemijskih postrojenja.

Prerada kukuruza počinje zrnom - obično se u Sjedinjenim Državama ubire 200-400 zrna po klipu. Tokom procesa mokrog mlevenja spoljni deo jezgra se uklanja i koristi za pravljenje hrane za životinje. Vrh semena se uklanja za proizvodnju kukuruznog ulja.

Na primer, za proizvodnju paste za zube koristi se sorbitol, prirodni zaslađivač, koji se obično dobija iz kukuruza. Upravo on kreira ukus i teksturu koja pastu čini pastom.

Berba kukuruza Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jogurt takođe sadrži tragove "zlata". Odnosi se naravno na fruktozni kukuruzni sirup.

Žvake su skoro potpuno napravljene od kukuruza. Za njih je potreban fruktozni sirup, sorbitol i maltitol, šećerni alkohol koji se koristi kao zaslađivač, i sve to se dobija iz zrna kukuruza.

Žene će sada potpuno gledati i na šminku, ali senke za oči sadrže tragove ove biljke. Tu su i šamponi. I dok ste verovatno mislili da najviše limunske kiseline dolazi od citrusa, ona je zapravo u najvećem broju slučajeva stigla iz kukuruza.

Treba da zatvorite kovertu i morate da liznete papir. Na jeziku ćete osteti zapravo ukus kukuruza, e taj lepak se pravi od njega.

kukuruz, barbi lutke Foto: Telegraf

A evo gde još mogu naći tragovi ove biljke:

- Hrana: Koka kola, žitarice, grickalice, prelivi za salatu, zaslađivači bezalkoholnih pića, žvake, puter od kikirikija i drugi proizvodi od brašna.

- Hrana za životinje: sušeno zrno, gluten i kukuruz za ishranu sa uljima za stoku, svinje, pernate životinje i ribu.

- Industrijski proizvodi: sapuni, boje, linoleum, lepak, zidne ploče, kozmetički puderi, pelene, sveće, farmaceutski proizvodi, tapete, aspirin, parfemi...

- Proizvodi i nusprodukti fermentacije: industrijski alkohol, etanol goriva, plastika koja se može reciklirati, industrijski enzimi, oksigenati gorima i rastvarači.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    22. oktobar 2019 | 11:35

    Jedino što ovaj tekst ne sadrži je, da se u Americi gaji kukuruz koji je 90% GMO. E pa taj isti GMO kroz sve navedene namirnice dospeva u organizam ljudi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>