• 2
 ≫ 

Selo sa najvećim brojem stabala dunje u Evropi: U Tavniku berba žutog zlata u punom jeku

 ≫ 

Poznato je da dunja, zlatno žuto voće opojnog mirisa, vodi poreklo sa Кavkaza odakle se proširila na Malu Aziju, odnosno Persiju, današnji Iran, zatim Кrit, da bi znatno kasnije stigla u Srbiju.

  • 2

Manje je poznato da danas naša zemlja zauzima drugo mesto po proizvodnji dunje odmah iza Španije i da u ukupnoj srpskoj proizvodnji selo Tavnik učestvuje sa 60 odsto i to najkvalitetnije dunje u Evropi.

U ovo selo podno planine Кotlenik prve sadnice dunje posađene su odmah posle Prvog svetskog rata da bi danas sa preko 50.000 stabala, zasađenih na oko 300 hektara, Tavnik bio evropski lider u proizvodnji dunje.

Video: Otvorena najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko iz selendre

    28. oktobar 2019 | 11:00

    Koliko hektara napuštenih i zapuštenih imamo, koliko bi bilo tona oraha, lešnika dunja itd, ali bolje raditi u nekoj prodavnici za bedni minimalac, jesti najgore mesne prerađevine, stanovati privatno, ili odplaćivati stančić u švajcarcima, i mučiti se, nego raditi svoje imanje nije baš da se ne isplati, ali svako ima svoju računicu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>