• 5
 ≫ 

"Ako kupus bude jeftiniji od deset dinara, neće nam ostati ništa"

 ≫ 

Jesen je, definitivno, vreme kupusa, a od kraja oktobra do sredine novembra uveliko traje sezona kiseljenja. Domaćice u ovo vreme završavaju pripremanje zimnice puneći burad zelenim glavicama.

  • 5
kupus

Foto: D. Grujić

Pijace su preplavljene kupusom koji se na tezgama u mačvanskom kraju prodaje po 20 do 25 dinara za kilogram, zavisno od sorte. I dok su kupci zadovoljni cenom po kojoj će za zimu pripremiti kiseli kupus za sarmu ili salatu, poljoprivrednici koji ga na veliko proizvode  strahuju da će ostati bez zarade ako kupus bude još jeftiniji.

Povrtari, naime, kupus uglavnom prodaju na njivi nakupcima koji su ovih dana spustili otkupnu cenu i kilogram plaćaju od 8 do 11 dinara. Ova otkupna cena je, saglasni su poljoprivrednici, na granici rentabinosti.

kupus

Foto: D. Grujić

Ističu kako od maja, kada se kupus seje  i sadnje rasada početkom jula, do berbe krajem oktobra, na njivi ima dosta posla naročito oko zaštite od štetočina i bolesti i navodnjavanja pošto biljke zahtevaju veliku količinu vode.

Poljoprivrednik Radovan Jevtić se  osmehnuo samo za slikanje, ali mu do smeha nije još od kada je na njivi rasadio kupus na 60 ari, jer je oko Ivanjdana grad uništio oko deset ari zasada. Kada je prvi kupus stigao za tržište na veliko ga je trogovinskim lancima prodavao  po 20 dinara po kilogramu, a onda je cena počela da pada. Zato sada preostale količine ovaj domaćin krčmi na pijacama gde je cena viša.

kupus

Foto: D. Grujić

- Ako kupus bude jeftiniji od  deset dinara nema računice da se seče. Troškovi su veliki i dok se plate nadnice radnicima, džakovi i gorivo, ne ostaje ništa - kaže Jevtić, dodajući da se "izvadio" na karfiolu koji su mu otkupili marketima u Beogradu.

Iskusni povrtar Zoran Petković celokupan rod sa 30 ari prodaje isključivo na pijacama.

- U početku je kilogram išao po 20, a sada je 25 po kilogramu. Imam dosta svojih stalnih kupaca i njima sve prodam - objašnjava Petković.

On dodaje da domaćice za kiseljenje biraju sorte kupusa koje imaju manje glavice, tanke i mekane listove i mali koren.  Od takvog kupusa se zimus pravi najbolja sarma.

Video: Brega kad ode u Pariz jede kiseli kupus

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MilanT

    14. novembar 2019 | 14:36

    Ma udri po seljaku,samo po ledjima,sto jace i zesce. Uvozicemo hranu iz Albanije,Makedonije... mi smo siromasna zemlja,nemamo plodnu zemlju,mi moramo da uvozimo hranu...

  • Beka

    14. novembar 2019 | 15:35

    A naš ovdašnji, futoški, 40 din.

  • Pavke

    14. novembar 2019 | 14:34

    Samo sarmaaaaa😛

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>