• 22

Ko želi subvencije moraće da osigura njivu: Šta još treba da se desi da se naši ratari dozovu pameti

Da li će obavezna polisa opametiti naše poljoprivrednike koliko je važno osigurati se na vreme?

  • 22

Naši ratari još se nisu osvestili i ne osiguravaju useve pa čak i kada im lokalna samopurava obezbedi da ih to ništa ne košta.

Da je to tako svedoči primer ratara iz Vojvodine gde se za mesec dana prijavilo tek 150 poljoprivrednika koji žele da osiguraju ukupno 345 hektara, što je simbolično s obzirom na to da je u ovom kraju pšenicom zasejano oko 6.000 hektara.

Sa polisom osiguranja poljoprivredici mogu da očekuju nadoknadu štete, inače mogu samo da gledaju u nebo i nadaju se da će nevreme zaobići njihove njive.

- Zlu ne trebalo. Ove godine na Ivanjdan grad je tukao kukuruz. Šteta nije bila velika ali se ipak odrazila na visinu prinosa. Nisam osigurao kukuruz, pa sada nisam propustio priliku da to učinim sa pšenicom - kaže nam jedan ratar iz Mačve.

Ipak, da su promene na pomolu najavljeno je na nedavno održanim Danima osiguranja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naime, najavio je obavezno osiguranje za poljoprivrednike koji koriste određene subvencije i najavio uskoro automatsku protivgradnu zaštitu na Bukulji.

Nedimović ističe neophodnost fizičke i finansijske zaštite u sektoru poljoprivrede i da je samo tri odsto poljoprivrednih gazdinstava, odnosno 12 odsto površina u sistemu osiguranja, što je nedovoljno u odnosu na rizike u poljoprivredi.

Resorni ministar je istakao da je u pet okruga odobrena subvencija od 70 odsto za osiguranje u poljoprivredi, a neke lokalne samouprave dodaju svoje učešće za polisu, baš kao što je primer poljoprivrednika iz Mačve koji smo pomenuli na početku teksta.

U republičkom budžetu za narednu godinu izdvojeno je milijardu dinara više, od svih subvencija preko 40 odsto namenjeno je poljoprivredi – proizvodjačima će 2020.g na raspolaganju biti 36,2 milijarde dinara.

Našim ratarima je potrebna edukacija jer mnogi i ne znaju šta sve imaju na raspolaganju.

Generalni sekretar Udružena osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović, istakao je da su "te brojke i dalje mnogo niže od procenta osiguranja u poljoprivredi u okruženju, kao i da postoji ideja da se subvencije u poljoprivredi vežu za obaveznost polise“.

- Pokušaćemo da zajedno sa državom dogovorimo obavezno osiguranje imovine ili da damo određene povoljnosti polisa u osiguranju imovine i na taj način da obezbedimo sigurnost naših građana i da rasteretimo budžet zbog eventualnih budućih katastrofalnih nepogoda - objasnio je Jovanović.

Neke osiguravajuće kuće nude, osim pomoći na terenu i video procene štete. Zahvaljujući ovom inovativnom servisu korisnici mogu da, tokom samo jednog video poziva sa proceniteljem, snime nastala oštećenja na njivi i razmene svu neophodnu dokumentaciju, zbog čega proces isplate šteta traje do 48 sati.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma kako da ne

    Iz mog iskustva osiguranje ce da plate tu godinu, a onda ima da placaju sami svake godine smejali ili ne...

  • A ko ce to da plati

    Zalosno, da vidim da li veze i da dozvolite s tim i vecu cenu pesnice, a i hleba?

  • Патриота

    Почетак краја...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke