• 0
 ≫ 

Srpsko vino sve bolje: Iz budžeta izdvojeno skoro 9 miliona evra za razvoj vinarstva

 ≫ 

Ideje vinara biće usvojene u narednih nekoliko nedelja u Strategiji razvoja vinarstva i vinogoradarstva Srbije do 2030.

  • 0

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država za razvoj vinogradarstva u 2020. godini izdvojila 8,9 miliona evra, što je tri puta više nego protekle godine.

- Vizije i ideje vinara biće usvojene u narednih nekoliko nedelja u Strategiji razvoja vinarstva i vinogoradarstva Srbije do 2030, i to je pravi način da se definišu ciljevi i putkaz kako bi ova industija rasla i postala brend Srbije - rekao je Mali sinoć na svečanosti povodom Svetog Trifuna, dana vinogradara.

Navodi i da je budžetski iznos za njih onoliki koliko su i tražili - 8,9 miliona evra, a to je tri puta više nego 2019.

Prema rečima ministra finansija, želja Srbije je da imamo razglednice vinograda ne samo iz Toskane i Francuske, već i iz Smedereva, Jagodine, Fruške gore, Vranja i drugih delova Srbije koji su postali ili će postati još prepoznatljiviji po vinu.

Inicijativu za osnivanje tog uduženja dao je, kako ističe, predsednik Srbije.

Na svečanosti "Sveti Trifun na Savskom Vencu", u kući Kralja Petra I, predsednik Saveza Božidar Aleksandrović rekao je za Tanjug da je vino u Srbiji na zavidnom nivou i dodao da će kvalitet rasti povećanjem broja zasada.

- Cilj svečanosti je da se vidi gde se danas nalazi kvalitet srpskog vina, jer je pred nama 10 godina intenzivnog razvoja, pri čemu je predviđeno podizanje na hiljada hektara vinograda i investiranje u opremanje vinarija, razvoj vinskog turizma, promociju vinskih regija, ovde i preko - kaže Aleksandrović.

Video: Hipsterski biznis: Uzgoj grožđa i proizvodnja kraft vina u srcu Londona

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>