• 10

Miloš (12) prošle godine zasadio jedan limun, sada ima planove za sopstveni biznis u Ivanjici

Porodica Radovanović iz ivanjičkog sela Radaljevo prva započela proizvodnju pod plastenikom

  • 10
porodica Radovanović, Ivanjica, Radaljevo

Miloš Radovanović Foto: RINA

Opustela sela zapadne Srbije može da oživi samo porodična sloga, tvrde oni koji su ostali na dedovini. Kada se slože ruke tri generacije koje žive pod istim krovom, rezultati ne izostaju.  Porodica Radovanović iz ivanjičkog sela Radaljeva već decenijama se bavi plasteničkom proizvodnjom.

Prvi kupus iz plastenika u tom kraju, stigao je upravo iz njihovog domaćinstva i to pre skoro pola veka.

- Davne 1976. godine smo postavili prvi plastenike za proizvodnju ranog povrća, tada od pod najlonom nikad ništa nije proizvodio, čak ni kese u prodavnicama. Sve što je rano stizalo bilo je prvo na pijacu i zarada je bila odlična - kaže Nikola Radovanović.

Prvi  je rukave zasukao Nikola, a u stopu  su su ga pratili sinovi koji su nastavili tim putem, a sada su tu i unuci. Treća generacija je dvanaestogodišnji Miloš koji od malih nogu ima svoj deo obaveza, ali i planove kako da započne sopstveni biznis.

- Baba i ja smo pre godinu dana posadili jedan limun, samo da vidimo kako će da uspe. On je počeo da rađa i shavtio sam da bi bilo dobro da proširimo zasade, kako bismo za pet godina mogli da prodajemo i naš domaći limun - kaže ovaj preduzimljivi dečak.

Radovanovići pod plastenikom imaju 60 ari i godišnje proizvodu oko 700 hiljada sertifikovanih sadnica jagodastog voća. Novim proizvođačima preporučuju da pre prvih ulaganja dobro procene svoje mogućnosti.

porodica Radovanović, Ivanjica, Radaljevo

zasad limuna Foto: RINA

- Jedna četvoročlana porodica može da odradi oko 30 ari maline, sve sama da uradi bez pomoći drugih. Da posadi, okopa, održava i obere. To znači da prihod koliki  god  da dođe ostaje u kući - kaže Zoran Radovanović.

Oslonac na sopstvene snage je lekcija koju su Radovanovići prvu naučili i u tome, kako kažu, leži tajna njihovog uspeha.

(Telegraf.rs/ RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosadna Biljka

    Ja zasadila limun, nikao i nece da radja, samo stablo i lisce kazu da ga treba kalemiti, a ja da kalemlm ne znam , niti iko iz moga okruzenja.

  • Srdjan

    Tako sam ja pre dvadeset godina krenuo od nule, malo krenulo u pocetku, pomerio se sa nule i malo pomalo evo sad se patim ko Isus da namirim poreze i doprinose drzavi za radnike i sebe. Kako izadjem iz kredita tako u novi a kad bi podvukao crtu mozda imam malo vise kapitala nego sto sam duzan bankama. Gledaju me kao privatnika(citaj lopova) svo vreme. Hocu reci super je za momka sto je vredan ali ta pocetna sreca je samo trik, bezi sine napolje glavom bez obzira, tako vredan za 20 god. ces biti situiran covek srednje klase minimum.

  • Ђурађ

    Кад би макар 2 милиона становника Србије произвела нешто што увозимо макар за вредност од 200е годишње где би нам био крај. Овај вредни дечак ће постати неко и нешто. А ми, остали грађани Србије, узмимо се у памет и купујмо робу коју су произвели наши домаћини.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke