• 6

Kilogram naših malina u našem gradu prodaju za 1.300 dinara, a otkup samo 200

I prve obećane cene nisu više što su bile

  • 6
maline, mačva

Kiše obrale maline/Foto: D.G.

Na otkupnim mestima u Mačvi prvi rod maline ovih dana se plaća od 200 do 226 dinara za kilogram, kako smo i prvi pisali, a u marketu jednog trgovinskog lanca u ovom mestu pakovanje domaće maline od 125 grama ima neverovatnu cenu - 164 dinara! Po tome, kilogram u prodaji koša 1.312 dinara.

- Ovo je nečuveno. Pa ovde ima svega 30 malina. Na pijaci kilogram košta 250 dinara, a ovde kada se preračuna kilogram je skuplji od deset evra - čudila se starija gospođa koja nije mogla da se suzdrži i javno prokomentariše astronomsku cenu.

Kako je Telegraf Biznis ranije objavio, u Mačvi gde maline najranije stižu za berbu, otkupljivač iz Pančeva je proizvođačima ponudio cenu od 250 dinara za kilogram.

- Ispoštovali su obećanje. Nekoliko dana su malinu kupovali po toj ceni, a od kako su počele kiše, zbog velike vlage spustili su je na 226 dinara. To je još uvek više od 200 dinara koliko plaća drugi otkupljivač od početka berbe - kaže proizvođač Milenko Nešić.

Dva evra ili malo manje za kilogram, koliko se isplaćuje proizvođačima, ipak je višestruko manje  od prodajne cene u supermarketu. Istina, tamo je kilogram podeljen u osam plastičnih posuda, ali je neverovatno da pakovanje, ambalaža, transport i trgovačka marža pet puta uvećaju cenu od malinjaka do rafa.

Video: Malinari brinu za rod i radnu snagu: Nadaju se kompromisu oko cena

(D.G.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • American Patriot

    Meni je ok,trebaju mi pare,necu se zaliti za cenu,kolko god da je.Samo sam izgoreo na suncu pa ne mogu nocu ni da spavam od bola.

  • Dare

    Kao i svake godine, jedino su cene malina problem, sta je sa ostalom poljoprivredom?

  • malina

    U zapadnoj australiji 125gr. malina košta 700 dinara a kilo košta 7.000

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke