• 2

Skočile cene hrane, a na to je uticala svinjetina od čak 80 odsto!

Zanimljivo kretenje cene hrane, odnosno konkretno uticaja cena mesa na iste. Zabeleženo poskupljenje sušenog, dimljenog i usoljenog mesa

  • 2
Šnicla

Foto: Pixabay

Meso je poskupelo 6, 4 odsto što je uticalo i na opšti rast cena i doprinelo skoku hrane na međugodišnjem nivou.

U strukturi međugodišnje stope rasta cene mesa u 2020, poskupljenje svinjskog mesa imalo je učešće od čak 79,7%, dok se ostalo odnosilo na manja poskupljenja sušenog, dimljenog i usoljenog mesa i ostalih vrsta mesa.

Takođe, važno je napomenuti da je, zbog krize i smanjenja izvoznog aranžmana goveđeg mesa u Кinu i Tursku, došlo do značajnog međugodišnjeg pada cene goveđeg mesa u prvom kvartalu za 6,7%, koji je imao

negativan doprinos na ukupnu stopu cene mesa od 0,8 procentnih poena, vidi se u izveštaju Republičkog zavoda za statistku.

Da bi vam bilo jasnije ovo kretanje, pogledajte grafikon ispod:

meso, cena

Maloprodajna cena mesa (ukupno) i svinjskog mesa, indeks odstupanja od proseka perioda (100), desezonirani, detrendovani i standardizovani podaci, januar 2007-mart 2020/Foto: Printscreen

U Srbiji u maju pad potrošačkih cena 0,2 odsto

 

Inače, cene proizvoda i usluga lične potrošnje kojima se meri inflacija u Srbiji su u maju ove godine u odnosu na prethodni mesec  opale u proseku 0,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u maju 2020. godine, u poredjenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 0,7 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2019. godine povećane u proseku za 0,8 odsto.

U maju je pad cena zabeležen je u grupama transport (3,1 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,2 odsto) i komunikacije (0,1 odsto).

Rast cena zabeležen je u grupama restorani i hoteli (jedan odsto), hrana i bezalkoholna pića i rekreacija i kultura (za po 0,3 odsto), odeća i obuća (0,2 odsto), alkoholna pića i duvan i zdravstvo (za po 0,1 odsto)

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • фебо

    29. jun 2020 | 23:04

    Шта поскупела свињетина,шта ће сад муслимани широм света да једу

  • Mixx

    30. jun 2020 | 03:37

    Nemam ni za 300 grama mesa a kamoli za kilogram. Nemam ni telefon,pisem sa komsijinog.. Prijatno vam bilo 😥

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>