• 1

Kornišoni zaživeli: U povrtnjacima zaposlene cele porodice, za tri meseca zarade na hiljade evra

Ova sorta krastavca je vratila poljoprivrednu proizvodnju na velika vrata

  • 1
Kornišoni, poljoprivreda, Čačak Čačanski kornišoni idu pravac na nemačko tržište / Foto: Rina.rs

Sve veći broj srpskih poljoprivrednih proizvođača odlučuje se za uzgoj kornišona, jer je ovo povrće, zahvaljujući kooperantskim firmama iz Nemačke, postalo izuzetno isplativo.

U čačanskom kraju će više od 400 domaćinstava, upravo zahvaljujući kornišonima, ostvariti siguran prihod, koji se kreće i do nekoliko hiljada evra.

- Ovo je prva godina u kojoj sam se odlučila za proizvodnju na površini od tri ara, dnevno se ubere od 100 do 180 kilograma. Sorta kibrija zahteva svakodnevnu berbu i što se više bere, sve više zameće. Berba je počela polovinom juna i trajaće do polovine septembra. Posao je dobar, može da se zaposli čitava porodica koja mora biti angažovana oko tri meseca - kaže Danica Radović iz Mrčajevaca.

Na zahtevnom evropskom tržištu prolazi samo najbolja klasa, pa ako se branje izostavi samo jedan dan, kornišoni već prelaze u drugu klasu.

Na poljoprivrednicima je samo da obezbede zemljište i vodu, a sve ostalo je na otkupljivačima, koji finansiraju kompletnu proizvodnju: od rasada i repro materijala do svakodnevnih saveta stručnjaka.

- Imamo agronome na terenu koji obilaze kooperante, kako se rod ne bi doveo u pitanje, i konkretno im govore šta treba da urade. Ove godine će biti proizvedeno oko hiljadu tona kornišona za potrebe nemačkog tržišta. Za tri meseca, domaćinstvo koje se opredelilo za ovaj vid proizvodnje, može zaraditi minimalno tri hiljade evra, jer se otkupi sve što se proizvede - rekao je Nemanja Joksić, direktor "Global sistem kooperative".

Ova nemačka kompanija do sada je nabavljala kornišone iz Turske, međutim, dalek put i veliki troškovi transporta, preselili su mesto otkupa u Makedoniju koja ne može da proizvede dovoljne količine.

Stoga je proizvodnju kornišona organizovala kompanija "Global sistem kooperativa", koja je sklopila ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>