• 9

Ponovo ugrožena sezona pčelarima: Zbog trovanja niko ne traži kikindski med

Situacija se ponavlja iz godine u godinu, a sve je više odgajivača koji odustaju od pčelarstva

  • 9
NOVI SAD PČELE REPICA KOŠNICE

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Trovanje je ponovo ugrozilo sezonu u kikindskim pčelinjacima. Otkrivena je vrsta otrova koja je uništila 36 pčelarskih gazdinstava, ali ne i oni koji su odgovorni za to.

Situacija se ponavlja iz godine u godinu, a sve je više odgajivača koji odustaju od pčelarstva.

Ivan Putnik iz Sela Vicaid kod Kikinde bavi se pčelarstvom duže od tri decenije i trenutno ima oko 230 košnica. Nekada je to bilo daleko više, ali se već šest godina u kikindskoj regiji dešava pomor pčela, kada svi odgajivači trpe velike štete.

Slična situacija i ove sezone, ali ne u meri kao prošle godine kada je izgubljeno blizu 1.700 pčelinjih društava. Sada je stradao veliki deo pčela izletnica i primetno je manji broj rojeva pred košnicama.

- Sada je to samo 10 odsto od pčela koje bi trebalo da budu ovde. Ovo su mlade pčele koje sad izleću. Igraju se ispred, one ne nose ništa - objašnjava Putnik za RTS.

Na severu Banata je više od 500 pčelara, a odgajivači nakon nekoliko propalih sezona više i ne prijavljuju slučajeve trovanja pčela nadležnima.

med, tegla meda priroda

Foto: Pixabay

- Kad god dođe ovaj suncokret koji je u principu jedina sigurna paša u celoj Srbiji, umesto da nam pomogne, da nas gura napred, on nas sahrani do iduće godine i tako ukrug već godinama - navodi Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinde.

Naime, do masovnog pomora dolazi je zbog upotrebe pesticida "fipronil" čije je korišćenje u Srbiji zabranjeno već osam godina, ali pojedini paori i dalje njime prskaju useve. Procenjuje se da je stradalo oko 50 miliona pčela u okolini Kikinde.

- Kada sam počeo da se bavim pčelarstvom ja sam vadio 80 kilograma suncokretovog meda po košnici. Unazad šest godina taj prosek je negde oko šest do sedam kilograma - navodi Čolak.

Posledica trovanja je i smanjena potražnja za kikindskim medom, jer građani strahuju da je narušen kvalitet.

- Građani sad slabije kupuju med zbog tih trovanja, ali ja mogu da im kažem da je med kvalitetan, jer pčele neće ići na cvet koji je zatrovan ili koji nije za upotrebu. Znači, med je ispravan - ističe Ivan Putnik.

Ministarstvo poljoprivrede godinama ulaže značajna sredstva kako bi se ublažile posledice trovanja pčela, ali je primetan manji broj odgajivača zainteresovanih da nastave ovaj posao.

U Udruženju pčelara Kikinde navode da imaju odličnu saradnju sa policijom, nadležnim institucijama i ekološkim inspekcijama, ali zvanično odgovorni za pomor pčela još nisu otkriveni.

Video: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(Telegraf Biznis/RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    Od kada mi komšija ima par košnica, voće oko kuće je u ekstazi! Znači radja i lomi. Nikad nisam ništa oprskao.E sad, tu jedan komentar reče.. ne nositi košnike na suncokretovu pašu, pa da vide šta je pad prinosa!!!A inače bi ih ganjao da sam vlast i ordao od kazni!Uostalom ako je upotreba tog pesticida zabranjena, pa to je krivično delo i treba po prijavi izaći inspekcija i policija!Pozdrav

  • Viki

    Kad nestanu pcele nestace i ljudski rod. Da li se to uci u skolama ili je to samo jedna sporedna lekcija?

  • Gavra

    Ne može se pčela tako otrovati. Pisao je neko dole, ruske sorte na koje se pčele zalepe i to je to. Ne nositi pčele na suncokret, nema tu uzajamne koristi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke