• 8

Republika Srpska zabranila ulazak albanskog grožđa: Bilo otrovno, traži se superanaliza

Uvoznik je zatražio dodatne kontrole ovog voća koje je trebalo da uđe na tržište

  • 8
Grožđe

Pixabay.com

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je uvozniku sa sedištem u distriktu Brčko zabranila uvoz 12,426 kilograma grožđa poreklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Prilikom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porekla pri uvozu, nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

- Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode u Bijeljini u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo pesticida "Chlorpyrifos" iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla - navodi se u saopštenju, piše Trebinje.com

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, a kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega je doneseno rešenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke, te naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bivsa

    Ono je vec uvezeno neki dan sam kupila crno grodje i tacno me id njega bolio stomak

  • Timocanin

    Nemojte tako braćo moja , pa mi u Srbiji sve uvozimo iz Albanije ne bi li našeg seljaka još vise osiromašili

  • Gegi

    S obzirom od kud stiže ta pošiljka,jel to grožđe isporučeno u celu BiH,ili samo u R.Srpsku.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke